Begivenhetene Astronyheter Venuspassasjen 2012 Venuspassasjen i 2004 English Facebook Solformørkelsesbriller

Du er her: Venus-passasjen 6. juni 2012

Venus-passasjen 6. juni 2012


Den 6. juni 2012 fikk vi oppleve en verdensbegivenhet av virkelig historisk format. Tidlig denne dagen inntraff den siste Venus-passasjen på over 100 år. Fenomenet kommer til å gå inn i historiebøkene og var antagelig den viktigste himmelbegivenheten på Jorden i vår tid. Synligheten fra Norge var den beste i Europa: I Nord-Norge kunne hele passasjen sees, i Sør-Norge den siste halvparten.

OPPSUMMERING OG BILDER (MER KOMMER!)

NATT TIL 6. JUNI:
Web-TV på engelsk fra Norge via NASA
Webcast fra Norge

Stort, nasjonalt arrangement i Tromsø
Solformørkelsesbriller for å kunne se fenomenet med egne øyne!

 

JavaScript nedtellingsur til Venus-passasjen 6. juni 2012
Tid til Venus-passasjen starter:

Venus passerer i løpet av 7 timer over solskiven tidlig på dagen 6. juni.
Foto: NASA, montasje: www.astroevents.no

Korte fakta om Solen   -   Korte fakta om Venus   -   Skoleaktiviteter for Venus-passasjen

Korte fakta om Venus-passasjen   -   Arrangementer   -   Lokale tider   -   Hvordan observere

MER INFORMASJON

23. mai: To uker til viktigste himmelbegivenhet i vår tid
Om to uker inntreffer den siste Venus-passasjen på 105,5 år. For siste gang i vårt århundre kan vi da se Venus som en svart flekk mot solskiven og oppleve fenomenet som var avgjørende for astronomiens utvikling på 1700-tallet. Vi får også demonstrert hvordan liv kan bli oppdaget rundt andre stjerner. Les mer.

Verdenshistorisk begivenhet
Den 6. juni 2012 kl. 00.04 begynner en himmelbegivenhet av historiske dimensjoner. Forrige gang nordmenn kunne se Venus passere over solskiven var i 2004 og 1769. I 1769 ble Norge virkelig satt på kartet, Australia og New Zealand ble utforsket og det aller første internasjonale forskningssamarbeid var et faktum. Selv overnasjonale regler for krig kan kanskje tilbakeføres til denne Venus-passasjen! Les mer om bakgrunnen, hvorfor fenomenet er så viktig og sjeldent og hva vi kan oppleve i år. Les mer.

Venus-passasjer – et historisk tilbakeblikk
Ikke alle får oppleve en Venus-passasje, rett og slett fordi dette fenomenet skjer svært sjelden - to ganger med åtte års mellomrom ca. hvert hundre år. Fenomenet fikk også fortidens forskere til å undre seg og til å gjøre de merkeligste ting. En del gikk også så langt som å risikere både liv, helse og ekteskap for å få med seg vår søsterplanets eksklusive ferd over solskiven. Les mer.

Stort nasjonalt arrangement i Tromsø
I forbindelse med den historiske Venus-passasjen 6. juni inviteres til et stort, nasjonalt arrangement i Tromsø. Les mer.

Skolene inviteres til å oppleve historisk himmelfenomen!
Natt til 6. juni inntreffer den siste Venus-passasjen på 105,5 år. I sin tid ble Venus-passasjer brukt til å måle avstandene i verdensrommet. I 2012 inviteres skolelever over hele landet og hele verden til å gjøre de samme målingene.
 
Fotokonkurranser: Fotografer Venus og Venus-passasjen
Den 6. juni 2012 opplever vi den siste Venus-passasjen på 105,5 år. Det er derfor ekstremt viktig at begivenheten blir foreviget på best mulig måte. Det utlyses to fotokonkurranser med Venus og Venus-passasjen som tema. Les mer.

Venus-passasjen demonstrerer leting etter liv
Når Venus den 6. juni passerer over solskiven får vi en demonstrasjon av metoden som har størst sannsynlighet for å gi oss bevis for livsformer utenfor Solsystemet. Akkurat i 2012 er letingen etter jordlignende planeter dessuten i en avgjørende fase. Les mer.

100 dager til himmelfenomen av verdenshistorisk kaliber
Den 6. juni opplever vi at planeten Venus passerer over solskiven. Det blir 7. gang noe slikt er sett og det er siste anledning for oss – den neste sjansen kommer først om 105,5 år! Natt til mandag 27.02 passerer nedtellingsuret 100 dager til et av de viktigste og sjeldneste himmelfenomenene på Jorden i det 21. århundret! Norge er best plassert i Europa for å oppleve begivenheten. Les mer.

Da Universet ble målt fra Vardø
I 1769 ble en rekke ekspedisjoner sendt rundt i verden for å observere Venus-passasjen. Ved å observere denne fra steder så lå lengst mulig unna hverandre håpet man å kunne beregne avstandene i verdensrommet. En av de viktigste observasjonene fant sted i Vardø i Norge. Les mer.

Snurrer Venus saktere?
Uventede målinger gjort med den europeiske sonden Venus Express tyder på at planeten Venus roterer saktere enn for 20 år siden. Les mer.

SPEKTAKULÆRE OG REVOLUSJONERENDE OPPDAGELSER GJØRES MED VENUS-METODEN
Vår kunnskap om planeter rundt andre stjerner er i ferd med å bli totalt endret. To nye oppdagelser viser at planeter er svært vanlige og de fleste stjerner har et planetsystem. Den vanligste typen er jordlignende planeter. Antagelig finnes det mange steder der forholdene kan tillate livsformer å eksistere. Alle kan nå være med og søke i observasjonene etter planeter! Les mer.

Julestjernen leder frem mot verdensbegivenhet på himmelen
Etter solnedgang har planeten Venus begynt å bli iøynefallende på sydhimmelen, akkurat i tide til å opptre som årets «julestjerne». I ukene og månedene som kommer vil Venus bli stadig flottere på kveldshimmelen - helt til den på forsommeren forsvinner i sollyset og passerer over solskiven. Denne Venus-passasjen blir en av de viktigste himmelbegivenhetene i det 21. århundret! Les mer.

ETT ÅR TIL VIKTIGSTE HIMMELBEGIVENHET I VÅRT ÅRHUNDRE
Onsdag 6. juni 2012 kan vi med solformørkelsesbriller se en sort flekk som sakte sklir over solskiven. Det er planeten Venus som for siste gang på langt over 100 år kan sees i silhuett mot Solen. Fenomenet gjorde astronomi til en vitenskap og demonstrerer metoden som antagelig vil gjøre at vi oppdager liv andre steder i verdensrommet.Les mer.

VENUS-PASSASJEN 6. JUNI 2012: UNIK OG HISTORISK BEGIVENHET
Her kan du finne ut litt om hva som skjer og hvorfor dette fenomenet er så spesielt. Les mer.

TIDER FOR VENUS-PASSASJEN
Tabell med tider for Venus-passasjen observert fra en rekke steder i Norge.Les mer.

Solformørkelsesbriller og solteleskop til begivenhetene
Se aldri rett på Solen uten tilstrekkelig beskyttelse. For å oppleve verdensbegivenheten 6. juni og senere fenomener er det nødvendig å bruke solformørkelsesbriller eller spesialkikkerter. Les mer om det her. Dette er vår siste sjanse til å se en Venus-passasje med egne øyne!
 
FENOMENER UNDER VENUS-PASSASJEN
Venus-passasjen den 8. juni 2004 var første gang i moderne tid at en planet med atmosfære har passert foran Solen. Ved de fem tidligere Venus-passasjen som er observert fra 1639-1882 rapporterte mange om merkelige fenomener. For første gang kunne disse dokumenteres fotografisk. Les mer.

OBSERVASJONER AV VENUS-PASSASJEN 6. JUNI 2012
Se aldri på Solen uten å beskytte øynene tilstrekkelig. Her finner du ut hvordan du på trygge måter kan følge Venus-passasjen mens den skrider frem. Husk også aldri å se på Solen gjennom kikkert. Les mer.

FOTOGRAFERING AV VENUS-PASSASJEN
Her kan du lese om hvordan Solen, og dermed både solformørkelser og Venus-passasjen, kan fotograferes, samt litt om hva slags utstyr som bør brukes. Les mer.

MODERNE MÅLINGER AV AVSTANDEN TIL VENUS
Vi kjenner i dag avstandene til Venus og Solen med meget stor nøyaktighet. Gjennombruddet kom i 1961. For første gang lyktes man med å måle avstanden direkte ved hjelp av radarbølger sendt ut fra bakken. Les mer.

PASSASJEN KAN HJELPE OSS Å FINNE LIV I ROMMET
Den 6. juni 2012 opplever vi en historisk Venus-passasje. Fenomenet gir oss samtidig en unik mulighet til å lære hvordan liv på fjerne planeter kan oppdages. Vi har allerede teknologien for å finne halvavansert liv på fjerne kloder, generalprøven kommer 6. juni 2012. Les mer.

FORSKNING I FORBINDELSE MED VENUSPASSASJEN
Venus-passasjen 6. juni 2012 vil bli benyttet til å utføre en god del forskning som kun kan gjøres i dette helt spesielle tilfellet. I tillegg til studier som er viktige for å lete etter liv andre steder i verdensrommet (se annen omtale over), vil selve Solen bli undersøkt. Les mer.

VENUS-PASSASJEN 8. JUNI 2004
Tilbakeblikk på den første Venus-passasjen i moderne tid, men bilder, webcast, amatørbilder, bilder fra arrangementer, animasjoner og bilder fra utlandet. Les mer.

Bilder fra 8. JUNI 2004
Bilder fra webcasten av Venus-passasjen 8. juni 2004. Dette var de første gode bildene av en Venus-passasje siden den foregående Venus-passasjen fant sted i 1882. Les mer.

Bilder fra 8. JUNI 2004
Amatørbilder av Venus-passasjen 8. juni 2004. Les mer.

Quicktime-film (27 MB) som viser Venus-passasjen sett fra Tromsø natt til 6. juni 2012. Animasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Quicktime-film (5,9 MB) som viser Venus-passasjen fra Tromsø natt til 6. juni 2012. Kort versjon. Animasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

MER INFORMASJON

Hovedside om begivenhetene i 2010-2015

Venus-passasjen 8. juni 2004

Flere linker og nettressurser

Pressemelding fra NASA

Solformørkelsesbriller til begivenhetene

Nå er det på høy tid å skaffe seg solformørkelsesbriller for å få oppleve den historiske Venus-passasjen 6. juni! Mer informasjon om briller og solteleskop

Apollomannen – første bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Bli med Steve, Aurora og Boris på fremtidens reise til et annet solsystem! Mer info

NY FILM!
Vårt magiske univers

Det mest fantastiske billedmaterialet fra rommet presentert på norsk og ledsaget av majestetisk musikk. Klikk over for info og utdrag. Spesiell pakke med 3 filmer

Universet – en spektakulær reise i kosmos

Stor, norsk film om fenomenene i verdensrommet, asteroider, solformørkelser, meteoritter.

Norsk DVD om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

Den beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om filmen

Spesialhefte om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

Heftet beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om heftet

Astronomiske nyheter

Oppdagelser i rommet og kommende astronomiske hendelser

Våre nettsteder

bangirommet.no inneholder astronomiske nyheter og er en ressurs for bilder, filmer, animasjoner, linker og astronomiske fakta. Nettstedet fokuserer spesielt på oppdagelser og dramatiske begivenheter.
svalbard2015.no handler om den store totale solformørkelsen på Svalbard og Nordpolen 20. mars 2015.
astrobutikken.no er et nettsted for astronomiske produkter: Bøker, norske DVD-er, astroparaplyer, enkelt observasjonsutstyr og steinbiter fra Månen og Mars m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no