Begivenhetene Astronyheter Venuspassasjen 2012 Venuspassasjen i 2004 English

Du er her: Venus-passasjer – et historisk tilbakeblikk: 2004 og 2012

2004 og 2012


Ingen mennesker som overvar Venus-passasjen i 2004 hadde sett den siste passasjen i 1882, og svært mye hadde skjedd siden den gang: Tolv astronauter hadde gått på Månen, ubemannede sonder hadde besøkt de fjerneste steder i vårt Solsystem og store observatorier skanner Universet.

 

av Anne Mette Sannes

 

Under Venus-passasjen: Atmosfæren til Venus ses som en lysende bue utenfor solskiven. Bildet er tatt med det 1 meter store svenske solteleskopet på La Palma. Bildet er så skarpt og viser så fine detaljer på soloverflaten at atmosfæren til Venus kan anes også rundt den delen av planeten som ligger over solskiven.
Foto: Swedish Solar Telescope/Institute for Solar Physics

2004 - en Venus-passasje for folket

Siden rundt 1950 hadde astronomene lært å kjenne Venus som et øde sted med ekstrem drivhuseffekt, temperaturer på rundt 470 grader og med en atmosfære bestående av karbondioksid og svovelsyre, ikke akkurat et sted hvor man leter etter liv. I tillegg hadde store teleskoper avslørt planetens rotasjonstid - 243 dager - den lengste rotasjonstiden av alle planetene i Solsystemet. Og ikke nok med det: planeten har såkalt retrograd rotasjon – den snurrer motsatt vei av de andre planetene!

I 1962 passerte det ubemannede romfartøyet Mariner 2 Venus, etterfulgt av Venera 7 i 1970 som også landet på planetens overflate. I 1990 gikk Magellan inn i bane rundt Venus og kartla overflaten ved hjelp av radar som kunne trenge gjennom planetens tykke atmosfære. Vår søsterplanet viste seg altså å være den minst jordlignende av alle steinplanetene.

Så hva kunne man egentlig få ut av Venus-passasjen i 2004? Takket være radar og laserteknologi er avstandene i Solsystemet siden forrige passasje i 1882 for lengst blitt bestemt med fantastisk nøyaktighet, avstanden Jorden – Månen er utregnet til nærmeste centimeter, avstanden mellom planetene til nærmeste mil.

Men likevel, dette ville bli en Venus-passasje som folk flest ville få oppleve, det ville bli tatt langt bedre bilder og skoler over hele verden ville forsøke å måle avstandene i Solsystemet. Norsk hovedside om Venus-passasjen 8. juni 2004.

Den 6. juni står en ny Venus-passasje for døren. For oss som lever nå blir det den siste vi får oppleve med mindre man holder seg i live i 105 år til. Les mer om målene for Venus-passasjen i 2012.

MER INFORMASJON

Norsk hovedside om Venus-passasjen

NY FILM!
Vårt magiske univers

Det mest fantastiske billedmaterialet fra rommet presentert på norsk og ledsaget av majestetisk musikk. Klikk over for info og utdrag. Spesiell pakke med 3 filmer

Universet – en spektakulær reise i kosmos

Stor, norsk film om fenomenene i verdensrommet, asteroider, solformørkelser, meteoritter.

Solformørkelsesbriller til begivenhetene

Nå er det på tide å skaffe seg solformørkelsesbriller for å få oppleve store solflekker og Venus-passasjen! Mer informasjon om briller og solteleskop

Norsk DVD om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

Den beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om filmen

Spesialhefte om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

Heftet beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om heftet

Astronomiske nyheter

Oppdagelser i rommet og kommende astronomiske hendelser

Våre nettsteder

bangirommet.no inneholder astronomiske nyheter og er en ressurs for bidler, filmer, animasjoner, linker og astronomiske fakta. Nettstedet fokuserer spesielt på oppdagelser og dramatiske begivenheter.
svalbard2015.no handler om den store totale solformørkelsen på Svalbard og Nordpolen 20. mars 2015.
astrobutikken.no er et nettsted for astronomiske produkter: Bøker, norske DVD-er, astroparaplyer, enkelt observasjonsutstyr og steinbiter fra Månen og Mars m.m.

 

 

Kontakt: Anne Mette SannesTlf: 97 03 80 50 E-post: amsannes@gmail.com