Begivenhetene Astronyheter Venuspassasjen 2012 Venuspassasjen i 2004 English

Du er her: Venus-passasjer – et historisk tilbakeblikk

Venus-passasjer – et historisk tilbakeblikk


Ikke alle får oppleve en Venus-passasje, rett og slett fordi dette fenomenet skjer svært sjelden - to ganger med åtte års mellomrom ca. hvert hundre år. Fenomenet fikk også fortidens forskere til å undre seg og til å gjøre de merkeligste ting. En del gikk også så langt som å risikere både liv, helse og ekteskap for å få med seg vår søsterplanets eksklusive ferd over solskiven.

 

av Anne Mette Sannes

 

1631 OG 1639
To unge amatørastronomer blir de aller første i verden som observerer en Venus-passasje. Og ikke nok med det: De forutså også Venus-passasjen i 2004!
Les mer.


På 1700-tallet ble det sendt ut en rekke ekspedisjoner til ulike steder i verden for å observere de to Venus-passasjene.

Astronomen Guillame Legentil – en ulykkesfugl
Frankmannen Guillame Legentil var en av to hundre astronomer som, i forbindelse med et stort prosjekt, dro ut for å observere Venus-passasjen som skulle skje i 1761. Men stedet han skulle til var under okkupasjon og siden han ikke fikk observert fenomenet fra skipet, bestemte han seg for å vente og heller se den neste Venus-passasjen fra Filippinene åtte år senere. Men uhellene sto praktisk talt i kø for den tålmodige astronomen ...
Les mer.

Navigering etter stjerner og primitive hjelpemidler
I 1766 blir kaptein Cook, den britiske oppdageren, bedt om å seile til Tahiti med skipet Endeavour for å observere og måle Venus-passasjen som skulle skje tre år senere.
Les mer.

Forbløffende observasjoner fra Vardø i Norge i 1769
Maximilian Hell, en ungarsk astronom og jesuitt, gjorde en svært vellykket observasjon av Venus-passasjen fra Vardø i 1769. Hells observasjoner muliggjorde en beregning av den såkalte solparallaksen som gjorde at middelavstanden fra Jorden til Solen kunne utregnes.
Les mer.


Venus-passasjer i moderne tid

1874 OG 1882
Et stort internasjonalt program settes i gang, og det knyttes store forventninger til resultatene som følge av forbedringer av teleskoper og observasjonsteknikker.
Les mer.

2004 OG 2012
Venus-passasjer for folket! De eneste og siste vi som lever nå får oppleve!
Les mer.

NY ASTROFILM!
Vårt magiske univers

Det mest fantastiske billedmaterialet fra rommet presentert på norsk og ledsaget av majestetisk musikk. Klikk over for info og utdrag. Spesiell pakke med 3 filmer

Universet – en spektakulær reise i kosmos

Stor, norsk film om fenomenene i verdensrommet, asteroider, solformørkelser, meteoritter.

Solformørkelsesbriller til begivenhetene

Nå er det på tide å skaffe seg solformørkelsesbriller for å få oppleve Venus-passasjen og store solflekker! Mer informasjon om briller og solteleskop

Norsk DVD om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

DVD-en beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om filmen

Spesialhefte om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

Heftet beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om heftet

Astronomiske nyheter

Oppdagelser i rommet og kommende astronomiske hendelser

Våre nettsteder

bangirommet.no inneholder astronomiske nyheter og er en ressurs for bilder, filmer, animasjoner, linker og astronomiske fakta. Nettstedet fokuserer spesielt på oppdagelser og dramatiske begivenheter.
svalbard2015.no handler om den store totale solformørkelsen på Svalbard og Nordpolen 20. mars 2015.
astrobutikken.no er et nettsted for astronomiske produkter: Bøker, norske DVD-er, astroparaplyer, enkelt observasjonsutstyr og steinbiter fra Månen og Mars m.m.

 

 

Kontakt: Anne Mette SannesTlf: 97 03 80 50 E-post: amsannes@gmail.com