Begivenhetene Astronyheter Venuspassasjen 2012 Venuspassasjen i 2004 English Chinese Deutsch Español

Du er her: Venus-passasjen 6. juni 2012

Venus-passasje 6. juni 2012: Unik og historisk begivenhet


Den 6. juni 2012 får vi oppleve en virkelig historisk og internasjonal begivenhet. Tidlig denne dagen inntreffer den siste Venus-passasjen på over 100 år. Fenomenet kommer til å gå inn i historiebøkene og lærebøkene og er antagelig den viktigste himmelbegivenheten på Jorden i vår tid. Her kan du finne ut litt om hva som skjer og hvorfor dette er så spesielt.

 

Venus er ytterst på solskiven under Venus-passasjen 8. juni 2004. Passasjene i 2004 og 2012 er de eneste vi kommer til å få oppleve i vår tid. Dette bildet ble tatt i hydrogen-alfa-lys fra Kanonmuseet på Møvig Fort utenfor Kristiansand.
Foto: Trond Hugo Hermansen

Quicktime-film (27 MB) som viser Venus-passasjen sett fra Tromsø natt til 6. juni 2012. Animasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Den 8. juni 2004 opplevde vi en historisk Venus-passasje. I drøyt 6 timer skled planeten som en sort flekk over solskiven. Fenomenet var så unikt at det ikke fantes ordentlige bilder og ingen mennesker som levde i 2004 hadde sett en Venus-passasje. På 1700-tallet ble en Venus-passasje brukt til å måle avstandene i verdensrommet for første gang. Dermed fikk vi kunnskap om himmellegemenes fysiske egenskaper og størrelser. Forskerne reiste den gangen verden rundt i årevis for å gjøre målingene. I 2004 kunne vi på direkten se bilder fra steder mange tusen kilometer fra hverandre.

Natt til 6. juni 2012 får vi oppleve den siste Venus-passasjen som noen av oss kan regne med å få se. Vi må nemlig vente langt over 100 år på den neste i rekken.

Siden fenomenet denne gangen inntreffer nattestid i Europa er fenomenet i utgangspunktet ugunstig sett fra vår verdensdel. Men i juni er det midnattssol i Nord-Norge og dermed vil hele passasjen være synlig! Fra Sør-Norge er den siste delen av Venus-passasjen synlig. I Oslo kan den for eksempel sees fra soloppgang kl. 04.02 til passasjen slutter kl. 06.54.

Det er altså til Nord-Norge vi bør reise og utenom Nordkalotten er det stort sett bare Øst-Asia med Kina som kan studere den historiske begivenheten i sin helhet.

En Venus-passasje er både en historisk, ekstremt sjelden og meget tilgjengelig begivenhet. Med solformørkelsesbriller kan alle se Venus med det blotte øye mens den sakte forflytter seg over solskiven.

En Venus-passasje på en midnattssol skal vel samtidig noe til å slå både i skjønnhet, sjeldenhet og når det gjelder å være eksotisk!

Quicktime-film (5,9 MB) som viser Venus-passasjen fra Tromsø natt til 6. juni 2012. Kort versjon. Animasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Den siste Venus-passasjen i vår tid! Klikk på kartet for å få det i bedre oppløsning.
Illustrasjon: Fred Espenak, NASA

MER INFORMASJON

Hovedside om Venuspassasjen

Venus-passasjen 8. juni 2004

Vårt magiske univers: Opplev kosmos i full HD i norsk produksjon

De flotteste bildene og filmene som er tatt i rommet ledsaget av majestetisk musikk.

Norsk DVD om verdensrommet og formørkelser

Egne spor med reportasjer fra solformørkelsene i Norge i 1954, Tyrkia i 2006, Polhavet i 2008 og Kina i 2009.

Astronomiske nyheter

Oppdagelser i rommet og kommende astronomiske hendelser

Våre nettsteder

bangirommet.no inneholder astronomiske nyheter og er en ressurs for bidler, filmer, animasjoner, linker og astronomiske fakta. Nettstedet fokuserer spesielt på oppdagelser og dramatiske begivenheter.
svalbard2015.no handler om den store totale solformørkelsen på Svalbard og Nordpolen 20. mars 2015.
astrobutikken.no er et nettsted for astronomiske produkter: Bøker, norske DVD-er, astroparaplyer, enkelt observasjonsutstyr og steinbiter fra Månen og Mars m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard, Postboks 1029 Blindern, 0315 OsloTlf: 992 77 172 E-post: knutjo@astro.uio.no