Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Se Venus på vår- og sommerhimmelen!


07.03.2018: Vår søsterplanet Venus vil bli et svært tydelig objekt som kan nytes på vesthimmelen i de kommende månedene, og ved å observere Venus med et lite teleskop fra mars–august vil man i tillegg kunne se hvordan planeten endrer fase og størrelse. I julen vil Venus se ut som Betlehemsstjernen – en vakker stjerne i øst før soloppgang!

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Bildet er tatt 26. februar.
Foto: Anne Mette Sannes


Endelig er Venus tilbake etter å ha vært usynlig for oss siden begynnelsen av desember. I store deler av 2017 opptrådte Venus som et morgenobjekt, mens den de kommende månedene vil bli et svært iøynefallende objekt på vesthimmelen. 

I løpet av åtte jordår beveger Venus seg 13 ganger rundt Solen, noe som gjør at det fra Jorden ser ut som om den lager 5 sløyfer på himmelen, noe som var kjent for eldre sivilisasjoner som Mayaene og Babylonierne. Hver av disse sløyfene har sitt eget mønster, og med innenfor 2–3 dager blir mønsteret i 2018 det samme som i 2010.

Hvordan vil venusoverflaten se ut dersom man fjernet de tykke skyene? Ved hjelp av radarteknikk var Magellansonden i stand til å løfte sløret fra overflaten til Venus og lage dette spektakulære, høyoppløselige bildet av planetens overflate. Rødt representerer fjell, mens blått er lavland. Forskerne er spesielt interessert i å utforske geologien på Venus som følge av dens likhet med vår egen klode.
Foto: Magellan Team, JPL, NASA


9. januar passerte Venus øvre samstilling, og for oss jordboere så det da ut til at Venus beveget seg bak Solen. Men nylig ble planeten igjen synlig da den beveget seg bort fra det kraftige sollyset. For hver dag som går beveger den seg sakte mot øst og dermed lenger unna Solen.

Venus er nå synlig lavt på vesthimmelen en stund etter at Solen har gått ned og er lett å få øye på for folk flest uten hjelp av kikkert.

Mens Venus i løpet av mars måned fortsetter sin ferd østover fra Solen vil den nesten bli umulig å ikke legge merke på vesthimmelen – som en lysende hvit «stjerne» som ikke blinker. Planeten vil forsvinne i horisonten rundt halvannen time etter Solen innen midten av måneden. 


Samstilling mellom Venus og Uranus

28. mars vil du kunne bruke Venus for å finne Solsystemets nest ytterste planet, Uranus. Denne kvelden vil nemlig Venus passere under en tidels grad sør for Uranus. Venus vil ha en lysstyrke på -3,9, mens Uranus vil ha lysstyrke 6, akkurat i grenseland til at den kan ses med det blotte øyet. Men denne svært nære samstillingen mellom de to planetene vil være en super anledning til å få øye på Uranus med et lite teleskop eller med en kikkert uten engang å se på et eneste stjernekart. Rundt en time etter solnedgang vil være det letteste tidspunktet å få øye på planetparet, men vær oppmerksom på at de to da vil stå svært lavt på himmelen, rundt 6 grader over horisonten på vesthimmelen. Sett fra Norge står planetene aller tettest sammen når de går ned rundt kl. 20.45.

Uke for uke vil Venus komme høyere og høyere og pryde vesthimmelen på vår- og sommerhimmelen. Men selv om Venus vil ha en langsom progresjon i sin høyde på himmelen vil den forsvinne raskt. Innen begynnelsen av juni vil planeten stå rundt 13 grader opp på himmelen etter solnedgang og forsvinne i horisonten så sent som 2 timer og 30 minutter senere. 

9. juli passerer Venus 1 grad nord for den blå stjernen Regulus, den mest lyssterke stjernen i stjernebildet Løven. Seks dager senere, den 14. juli, vil Venus og en tynn månesigd bli et vakkert skue svært lavt på vesthimmelen! 

17. august vil Venus ha sin største vinkelavstand fra Solen — 46 grader øst for Solen, men vil likevel være rundt 10 grader lavere sammenlignet med hvor på himmelen den befant seg på senvåren. Venus vil gå ned bare kort tid etter Solen, og planeten begynner derfor å forsvinne i sollyset sett fra våre breddegrader.

Galileos oppdagelse av at Venus hadde faser (samtidig som den aldri var veldig langt fra solen på vår himmel) beviste at planeten gikk i bane rundt Solen og ikke Jorden.
Illustrasjon: Wikipedia

Venus’ tilsynelatende diameter gjennom de ulike fasene.
Foto: Statis Kalyvas - VT-2004 programme / Wikipedia


Venus som Julestjerne

I oktober vil Venus passere mellom Solen og Jorden og igjen bli et morgenobjekt. Etter Månen er planeten Venus det mest lyssterke av alle objekter på nattehimmelen. I november vil den stige opp på østhimmelen før soloppgang før den når sin maksimale høyde på morgenhimmelen i desember. Julen 2018 vil Venus kunne minne om Betlehemsstjernen – en vakker og kraftig lysende stjerne i øst før soloppgang.

Julen 2018 vil Venus se ut som Betlehemsstjernen!
Foto: Wikipedia


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Sak på Space.com

Flere himmelbegivenheter.

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no