Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Foredrag: Vårt ville og storslåtte solsystem


Helt siden Solsystemet ble dannet fra en gigantisk virvlende sky av støv og gass for 4,6 milliarder år siden, har voldsomme kollisjoner, tyngdekrefter, sprutende kryovulkaner og vulkanutbrudd formet Solsystemet slik vi ser det i dag. Disse kreftene er med på å lage majestetiske fjell, enorme kløfter og fascinerende terrengformasjoner. Rundt de store gasskjempene danser spektakulære ringer av nordlys.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Jorden under det store bombardementet.
Illustrasjon: Julian Baum /STScI


Vår egen måne ble til i en kjempekollisjon med en annen planet, og noen få hundre millioner år etter dannelsen ble planeter og måner pepret med kometer i Det store bombardementet. Det meste vi finner av gull, sølv og andre edle stoffer på Jorden stammer trolig fra denne hendelsen. Nedslag har vært en viktig del av Solsystemets utvikling og forsetter også i dag. Under foredraget kan du blant annet få holde i en bit av kjernen til en knust dvergplanet og høre om flere norske og utenlandske meteornedslag.

Nåværende og kommende prosjekter vil kunne gi oss flere svar på hva som skjedde, men også de minste objektene i Solsystemet kan gi svar på noen av de største spørsmålene. Med nærpasseringen av Pluto i juli 2015 startet utforskningen av de enorme, uutforskede områdene utenfor Neptun, og forskerne mener at det finnes enda en planet ytterst i Solsystemets bakgård. Hør mer om historien rundt degraderingen av Pluto og om andre spennende objekter både i Kuiperbeltet og Oorts sky!

Hør også om Solsystemets og Galaksens dramatiske fremtid, hvilke farer som kan true menneskeheten før dette og hvilke muligheter vi har for å berge oss. Om 7,8 milliarder år vil vårt en gang så vakre solsystem være historie, og dersom vi da ikke har rukket å bli en interstellar sivilisasjon, vil menneskenes tid i Universet være over.

«Vårt ville og storslåtte solsystem» er et multimedieforedrag med storslagne bilder, filmer, animasjoner og musikkvideoer, og det blir også mulig å holde ekte steiner fra verdensrommet, blant annet en bit av asteroiden Vesta!

Varighet: 45-60 minutter (kan tilpasses)

Tekniske behov: Videoprojektor, lydanlegg - kontakt oss for flere detaljer

Kontakt oss gjerne på mail: sannes_odegaard@astroevents.no

Mellom-Amerika for 65 millioner år siden. En asteroide er i ferd med å treffe bakken.
Illustrasjon: Don Davis / NASA

Kunstnerisk fremstilling av vulkanene på Venus.
Illustrasjon: ESA - AOES Medialab


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Foredrag av Sannes & Ødegaard

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no