Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


82 år gamle Wally blir æresgjest på Blue Origins jomfrutur 20. juli!


02.07.21 Den tidligere flyveren Wally Funk gikk av skaftet da hun personlig ble spurt av Amazon-grunnleggeren Jeff Bezos om å reise sammen med ham og to andre på Blue Origins første bemannede ferd om rundt tre uker. Wally, som på tross av sine glimrende kvalifikasjoner ennå ikke har fått muligheten til å reise ut i rommet, vil dermed bli den eldste etter tidligere rekordholder John Glenn som som reiste med romfergen i 1998 da han var 77!

av Anne Mette Sannes

 


I tillegg til Wally og Jeff skal også Bezos bror Mark Bezos, samt en hittil ukjent person som har betalt 28 millioner dollar (rundt 230 millioner NOK) for setet, bli med på den ti minutter lange ferden med New Shepard ut i verdensrommet. Turen blir på rundt 10 minutter, hvorav 4 av disse vil være over den såkalte Kármán linjen (en høyde på rundt 100 km over Jorden) og som er en internasjonalt anerkjent grense mellom Jordens atmosfære og verdensrommet.

Jeff Bezos, født i Albuquerque i New Mexico i 1964, er en amerikansk gründer og investor som er mest kjent som grunnlegger av det amerikanske IT-selskapet Amazon.com. I 2018 ble Bezos kåret til verdens rikeste person av det amerikanske finanstidsskriftet Forbes.Wally Funk får sin livs tur 20. juli!
Film: Blue Origin

I tillegg til den overlykkelige 82-åringen og den hittil ukjente personen, får Jeff som nevnt over også selskap av sin bror som han har et svært godt forhold til. - Helt siden jeg var fem år gammel har jeg drømt om å reise ut i verdensrommet, og 20. juli skal jeg ut på den reisen sammen med broren min. Mitt største eventyr, sammen med min beste venn, skriver Jeff Bezos på Instagram.

Se en Ted talk av Jeffs bror, Mark Bezos som Jeff har omtalt som «verdens morsomste fyr»:Ted talk av Jeffs bror Mark Bezos som jobber som frivillig for det lokale brannselskapet
Film: TED


Wally Funk ble født i 1939 i Las Vegas, bare en 8 timers biltur fra fødestedet til Bezos. Hun vokste opp i byen Taos i samme stat og bor nå i Roanoke i Texas. Som barn var hun oppslukt av fly, og da hun var bare ett år gammel tok foreldrene henne med til en flyplass i nærheten hvor hun blant annet kom helt bort til et Douglas DC-3-fly, og hvor hun umiddelbart skal ha grepet til rattet og moren uttalt: «Se, hun vil fly!» Senere ble Wally interessert i mekanikk og bygde modellfly og modellskip. Som 7-åring laget hun fly av balsatre og hadde sin første flytime da hun var 9. Pr. i dag har hun over 19 000 flytimer og har lært over 3000 personer å fly!

Wally var også glad i utendørsaktiviteter som sykling, ridning, jakt og fiske, og som 14-åring var hun en dyktig skarpskytter. Hun mottok prisen Rifleman's Award, og National Rifle Association sendte de utrolige resultatene til president Eisenhover som skrev tilbake til henne. På denne tiden representerte hun også det sydvestlige USA både som topputøver i ski, slalom og utfor.

På higschool ønsket hun å ta mekaniske fag, men siden hun var jente var det kun tillatt for henne å ta kurs i økonomi. Frustrert forlot hun highshool om 16-åring og startet på Stephens College i Missouri hvor hun ble meldem av Flying Susies og fikk best karakter av de 24 flyverne. I 1958 fikk hun pilotsertifikat og mottok senere en rekke utmerkelser.

Wally Funk var blant annet første kvinne i National Transportation Safety Board, første kvinnelige sivile flyinstruktør og første kvinnelige instruktør i det amerikanske luftsfarsttilsynet.
Foto: Blue Origin


I 1971 ble hun flyinspektør for det amerikanske luftfartstilsynet FAA og ble første kvinne som fullførte FAAs General Aviation Operations Inspector Academy Course. I 1974 ble hun headhuntet av National Transportation Safety Board og ble første kvinnelige flysikkerhetsetterforsker. Hun undersøkte 450 flyulykker og var også sjefpilot ved 5 flyskoler i USA.

I 1961 deltok hun i Women In Space et program sponset av NASA. Selv om hun var yngre enn de som ble rekruttert (24–40), fikk hun likevel delta. 25 kvinner deltok og 13 fullførte, inkludert Wally som kun var 21 år. På noen av testene scoret hun høyere enn John Glenn, den tredje personen i rommet og den første amerikaner i bane rundt Jorden. Programmet inneholdt en rekke fysiske og psykiske testprogram, og hun oppholdt seg hele 10 timer og 35 minutter i en isolasjonstank uten problemer. Dessverre ble Merkur 13-programmet kansellert før kvinnene skulle delta i de siste testene.

En moderne versjon av isoloasjonstanken som ble utviklet av John C. Lilly i 1954
Foto: Floatguru/Wikipedia


Wally fortsatte å drømme om verdensrommet, og da NASA tillot kvinner å delta på slutten av 70-tallet søkte hun tre ganger, men til tross for hennes imponerende kvalifikasjoner, ble søknadene avslått som følge av at hun ikke hadde en ingeniørgrad eller bakgrunn som testpilot.

I 1995 ble Eileen Collins første kvinne som pilot ombord på romfergen. Wally var da for gammel til å kvalifisere, men hun og seks andre fra Merkur 13-programmet ble invitert til oppskytningen og fikk en VIP-omvisning ved Kennedy Space Center. I 2012 forsøkte hun også å bli en av de første til å fly ut i rommet med Virgin Galactic. Men så, i går 1. juli, og i en alder av 82 år, ble hun spurt personlig av Jeff Bezos om å fly sammen med ham og tre andre i Blue Origins New Shephard og vil dermed slå John Glenns rekord da han som 77-åring fløy på STS-95-ferden med romfergen Discovery i 1998.

Wally og og seks andre fra Merkur 13-programmet ble invitert til oppskytningen og fikk en VIP-omvisning ved Kennedy Space Center da Eileen Collins som første kvinne skulle være pilot på romfergen Discovery.
Foto: Floatguru/WikipediaWally Funk får endelig komme ut i rommet, hun visste at én dag ville det skje!
Film: ABCNews

New Shephard-landing i desember 2018
Foto: NASA

Dersom alt går som planlagt, skal de fire åpne luken og stige ut av kapslen etter landing i ørkenen vest i Texas
Foto: NASA

Familiemannen Jeff Bezos:

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

space.com: Blue Origin will fly female aviator Wally Funk, one of the Mercury 13, on 1st crewed launch

astroevents.no: astroevents: Ny testflight for Blue Origins New Shepard i dag!

astroevents.no: SpaceX’ Starship skal sette de to neste astronautene på Månen!

astroevents.no: Milliardkontrakter til SpaceX og ULA – Musk likevel ikke fornøyd

astroevents.no: Nå skal det skje: Baser på Månen!

astroevents.no: Les mer om romvirsomhet

Stjernehimmelen


Hva kan du se pe himmelen?

Fxlg med pe planeter, stjerner og menefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Vere astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den fxrste reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer pe exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bxkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto  menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vert magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vert fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jxrgen Rxed Xdegaard Mer info

Vere nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformxrkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bxker og filmer m.m.

Fxlg oss pe facebook

Fxlg oss pe facebook

 

 

Kontakt: Knut Jxrgen Rxed Xdegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no