Planeten Wolf 1061c er trolig den nærmeste planeten i beboelig sone som er oppdaget hittil. Superjorden er en av tre planeter rundt den røde dvergstjernen Wolf 1061, men det er kun planeten Wolf 1061c som befinner seg i beboelig sone hvor vann kan være flytende. Tatt i betraktning de enorme avstandene i Universet, er det ganske ufattelig at muligheter for liv kan finnes i vår egen bakhage, kun 14 lysår unna!
av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard
Slik kan man tenke seg de nyoppdagede planetene rundt den røde dvergstjernen.
Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech
Alle tre planetene som er funnet har lav nok masse til å kunne være steinplaneter, men det er altså kun den midterste av disse, Wolf 1061c, som befinner seg i Goldilock-sonen, dvs. i passe avstand fra stjernen hvor det ikke er for varmt eller for kalt og hvor vann dermed kan være flytende, noe som igjen betyr at det kan finnes livsformer.
Wolf 1061c bruker 18 dager på et baneomløp, og massen er antatt å være rundt 4 ganger Jordens. De to andre planetene bruker hhv. 5 og 67 dager på et omløp rundt stjernen, og massene til disse er minst 1,4 og 4,3 ganger Jordens. Også disse to planetene antas å være steinplaneter.
Planetene ble oppdaget med HARPS-spektrografen ved European Southern Observatory i La Silla i Chile.
Stjernen Wolf 1061 sammen med de tre nyoppdagede planetene, hvorav den ene, Wolf 1061c, befinner seg i beboelig sone.
Illustrasjon: Duncan Wright et al, UNSW Australia
Her ser du stjernehimmelen rundt stjernen Wolf 1061 – en rød dvergstjerne som både er mindre og kjøligere enn vår egen sol. Stjernen befinner seg nær stjernebildet Ophiuchus (Slangebæreren) som inneholder den imponerende stjernehopen Messier 104.
Foto: The "Aladin sky atlas" developed at CDS, Strasbourg Observatory, France
Andre planeter som er oppdaget nær Jorden
Selv om man antar at Melkeveien huser millioner av mindre steinplaneter lik Jorden, befinner de fleste seg flere hundre til tusener av lysår unna. Et unntak er planeten Gliese 667Cc som befinner seg 22 lysår fra Jorden, som også går i bane rundt en rød dvergstjerne og som befinner seg i beboelig sone. På listen til Planetary Habitability Laboratory står planeten Tau Seti f (12 lysår fra Jorden ) oppført, men planeten er ennå ikke bekreftet. Også planeten Kapteyn b (13 lysår fra Jorden) står på listen, men også denne er omdiskutert.
Slik tenker en kunstner seg at det kan se ut på planeten Gliese 667Cc. I bakgrunnen ses hele tre soler.
Illustrasjon: ESO/L. Calçada
Forskerne har også lokalisert en planet i vårt aller nærmeste nabolag – rundt stjernen Alfa Centauri B i trippelstjernesystemet Alfa Centauri bare 4,3 lysår fra Jorden – men planeten befinner seg utenfor beboelig sone.
Her ser vi stjernene Alfa Centauri A og Alfa Centauri B. Den svake stjernen markert med en rød ring midt i bildet er den røde dvergstjernen Proxima Centauri.
Foto: Skatebiker / Wikipedia
Hvor lang tid ville vi brukt for å besøke den nyoppdagede planeten?
Med en romferges hastighet ville det tatt over en halv million år, men med hastighetene som planlegges for fremtidens interstellare ferder, vil det kunne ta ned mot 35 år en vei. Les mer om fremtidens stjernereiser.
Hvordan kan vi finne ut mer om planeten?
Siden den nyoppdagede planeten rundt stjernen Wolf 1061 går såpass nær stjernen, er det gode muligheter for at den, sett fra oss, passerer over stjerneskiven slik at vi kan studere den ved hjelp av passasjemetoden. Dersom dette viser seg å stemme, vil vi i fremtiden være i stand til å studere planetens atmosfære for å lete etter biosignaturer – dvs. oksygen, ozon og metan.
Animasjonen viser banene i Wolf 1061-systemet. Beboelig sone er markert i grønt mens de røde og blå sonene indikerer hvor det er henholdsvis for varmt og for kaldt til å være flytende vann.
Simulering: Duncan Wright et al, UNSW Australia. Simuleringen ble gjort med programvaren Universe Sandbox 2 fra universesandbox.com
Den røde dvergstjernen Wolf 1061.
Foto: SDSS / Centre de Données astronomiques de Strasbourg / SIMBAD
Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!
Hva kan du se i kveld?
Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer