Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Det ytre av Solsystemet


Artikler om det ytre av Solsystemet

Ytterste kjente objekt bekreftet i Solsystemet
31.10.21: Et svært lyssvakt og fjernt objekt som ble oppdaget i januar 2018 er bekreftet å faktisk være det ytterste objektet som til nå er observert i Solsystemet. Objektet har fått kallenavnet Farfarout (langt, langt ute), befinner seg for tiden 132 ganger lenger fra Solen enn Jorden og bruker over 1000 år på et omløp rundt Solen. Les mer.

Eksepsjonell oppdagelse av rekordkomet i det ytre av Solsystemet!
06.07.21: Den suverent største kometen som noen gang er funnet stuper nå inn gjennom de ytre delene av Solsystemet. Kometen har en anslått diameter på 100–200 kilometer, er nesten på størrelse med en dvergplanet, og har en ekstremt avlang bane med omløpstid på flere millioner år! Den historiske oppdagelsen vil gi oss svært mye ny kunnskap både om forholdene aller ytterst i Solsystemet og ikke minst om Solsystemets dramatiske barndom. Les mer.

Ny metode i jakten på Planet 9
29.10.20: Helt siden to forskere for noen år siden sto frem og mente å ha bevis for nok en planet i vårt Solsystem, har man jaktet på denne uten resultat. Nå foreslås en annen metode som allerede har vært benyttet til å oppdage måner rundt planeter. Les mer.

Se det beste bildet av Ultima Thule hittil!
03.02.2019: Bilder av Ultima Thule blir stadig bedre etter hvert som New Horizons sender mer data tilbake til Jorden, og allerede nå kan vi se geologiske ulikheter mellom de to delene av objektet. Les mer.

Sensasjonelle bilder av «snømann» fra Solsystemets dannelse
02.01.2019: Et mer interessant objekt enn Ultima Thule er vanskelig å se for seg. I kveld kom de aller første spektakulære nærbildene som allerede har gitt forskerne fantastisk ny kunnskap om Kuiperbeltet. Ultima Thule er det første kontaktbinære objekt som noen gang er besøkt av et romfartøy og er å sammenligne med en tidsmaskin som tar oss tilbake til starten av Solsystemets barndom! Les mer.

Historisk passering av mystisk objekt ytterst i Solsystemet 1. nyttårsdag!
30.12.2018: Første nyttårsdag kl. 06.33 norsk tid passerer romsonden New Horizons kuiperbelteobjektet Ultima Thule – det fjerneste objektet som hittil er besøkt av et romfartøy. New Horizons ble berømt for sine nærobservasjoner av Pluto og dens måner i 2015. Foreløpig vet vi svært lite om Ultima Thule, verken om formen, om det er snakk om ett, to, eller til og med en hel sverm av småobjekter, men snart vil denne nye verdenen langt der ute i Solsystemets bakgård avsløre sine hemmeligheter! Les mer.

40-årsjubileum for oppdagelsen av Plutos største måne!
11.07.18: I sommer er det 40 år siden Plutos største måne Karon ble oppdaget av James Christy og Robert Harrington – kun én mil fra stedet hvor 22 år gamle Clyde Tombaugh oppdaget Pluto rundt 50 år tidligere! Og da New Horizons i 2015 tok de aller første nærbildene, ventet en stor overraskelse: Karon viste seg nemlig å være noe helt annet enn et kraterbestrødd himmellegeme slik alle hadde forventet – i stedet åpenbarte det seg en verden av gigantiske fjell, enorme kløfter, store fargevariasjoner på overflaten og en underlig polkalott. Les mer.

Karbonholdig asteroide oppdaget i Kuiperbeltet!
13.05.2018: En 300 kilometer stor asteroide studert med ESOs Very Large Telescope (VLT) bekrefter tidligere modeller om ville tilstander i unge solsystem, noe asteroiden som gjestet det indre av Solsystemet i fjor også er bevis for. Det karbonholdige objektet som har fått navnet 2004 EW95, har trolig blitt dannet i det indre av Solsystemet og befinner seg nå over 4 milliarder kilometer fra Jorden – i det samme området som dvergplaneten Pluto. Les mer.

Mysteriet med Plutos snø og is-formasjoner trolig løst
29.09.17: Pluto-forskerne mener at de underlige formasjonene som ble oppdaget på Pluto under romsonden New Horizons nærpassering i 2015 hovedsakelig består av metan-is og at de ble dannet ved en spesiell form for erosjon som etterlot seg spektakulære topper og skarpe overganger i terrenget. Les mer.

Mystiske MU69 har nettopp okkultert en ny stjerne!
10.07.17: Ved hjelp av det flybårne SOFIA-teleskopet har forskerne nettopp gjort vellykkede observasjoner av New Horizons neste mål: kuiperbelteobjektet 2014 MU69. 1. januar 2019 vil New Horizons foreta en flyby av dette objektet etter at sonden passerte Pluto i juli 2015, men okkultasjonen av en annen stjerne for litt over en måned siden har allerede gitt forskerne overraskende data om objektet. Les mer.

Unik observasjonskampanje av New Horizons neste mål
16.06.17: Minst 54 team hadde plassert seg på to kontinenter i et forsøk på å få et kort glimt av New Horizons neste mål, nemlig kuiperbelteobjektet 2014 MU69. Å få et glimt av den sjeldne passasjen av dette objektet foran en fjern stjerne, krevde historiens mest teknisk utfordrende og komplekse stjerneokkultasjonskampanje. Les mer.

Nyoppdaget måne rundt kuiperbelteobjekt!
23.05.17: Ved hjelp av tre romteleskoper, inkludert NASAs romteleskop Hubble, har forskerne klart å lokalisere en måne som går i bane rundt et kuiperbelteobjekt ved navn 2007 OR10. Oppdagelsen tyder på at de fleste objekter i dette beltet av islegemer utenfor Neptun med en diameter på mer enn 950 kilometer, har måner. Slike objekter kan gi forskerne kunnskap om hvordan måner ble dannet i Solsystemets barndom. Les mer.

New Horizons finsiktes mot nytt Kuiperbelteobjekt
07.02.17: Romsonden New Horizons ga oss i juli 2015 fantastiske og sensasjonelle nærbilder av Pluto etter å ha vært underveis i mer enn 9 år. Om to år skal vi få se de første nærbildene av et nytt isobjekt ytterst i Solsystemet – 6,4 milliarder kilometer fra Jorden, og en viktig kursjustering er nettopp gjennomført for å sikte sonden inn på målet. Les mer.

2016 var året da vi fant en jordlignende planet rundt vår nærmeste nabostjerne. Finner vi en ny planet i vårt eget solsystem i året som kommer?
12.12.16: I løpet av 2016 er det gjort flere spektakulære, epokegjørende og historiske oppdagelser innenfor astronomien – oppdagelser som åpner helt nye muligheter både for forskningen og menneskeheten og som vil få stor betydning for vår fremtid. Trolig vil året 2016 bli omtalt av mennesker i millioner av år. Året som ligger foran oss kan også bli ekstremt spennende – kanskje finner vi en ny planet i vårt eget solsystem ... Les mer.

Forskerne undersøker mysteriet med Plutos ishjerte
05.12.2016: Over hele verden ventet forskere og publikum i stor spenning på å se de første nærbildene av Pluto under romsonden New Horizons nærpassering i juli 2015. Det første nærbildet avslørte et enormt, hjerteformet område som ble kalt «Plutos hjerte» eller «Tombaugh-regionen» etter Plutos oppdager. Men hvordan har dvergplaneten fått en slik iøynefallende og merkelig overflatestruktur? Les mer.

Bevis for en 9. planet helt ytterst i Solsystemet!
20.01.16: For første gang på over 150 år er det nå sterke indikasjoner på at antallet planeter i Solsystemet er feil. To forskere ved Caltech i California mener å ha funnet bevis for en gigantplanet med en merkelig bane i den indre delen av Oorts Sky helt ytterst i Solsystemets bakgård. Superjorden har en masse på rundt 10 ganger Jordens, går i bane gjennomsnittlig 20 ganger lenger ut enn Neptun og bruker et sted mellom 10 000 og 20 000 år på en runde rundt Solen. Til sammenligning bruker Pluto 248 år! Les mer.

Kryovulkaner og unike ismønstre på iskloden Pluto!
09.01.16: Stadig flere detaljerte bilder fra romsonden New Horizons nærpassering av Pluto i juli 2015 kommer til Jorden, og fargebilder som nå har blitt overført viser merkelig strukturer, storstilte isstrømmer samt overbevisende funn av kryovulkaner. Bilder fra nærpasseringen i juli i fjor vil pågå gjennom det meste av 2016! … Les mer.

Siste av fire manøvre er utført for å sende New Horizons mot nytt kuiperbelteobjekt!
06.11.15: Romsonden New Horizons som passerte forbi Pluto og dens måner i juli i år har nå blitt dirigert mot et nytt spennende mål – kuiperbelteobjektet 2014 MU69– og skal etter planen ankomme det nye målet første nyttårsdag 2019. Les mer.

Doble objekter ytterst i Solsystemet!
30.10.15: ESAs romsonde Rosetta har påvist at kometen, som vi nå følger på sin ferd rundt Solen, ble dannet av to kometkjerner i Kuiperbeltet før den ble forstyrret og forflyttet seg til det indre av Solsystemet. Noen av de isete mønstrene på den skitne snøballen kan kun være intakt i dag som følge av at de opprinnelige objektene kolliderte med lav hastighet – omtrent i gangfart. Også kometen Itokawa og Plutos måne Kerberos ser ut til å ha oppstått på lignende vis. Les mer.

Blå himmel også på Pluto!
11.10.15: Det er slett ikke bare Jorden som har blå himmel – fargebildene som har ankommet Jorden de siste to ukene viser at dette også forekommer på Pluto selv om dvergplaneten befinner seg 5 milliarder kilometer lenger unna Solen! Les mer.

Imponerende bilder av Pluto og Karon i kunstige farger!
15.07.15: Fargene er overdrevet for å markere ulikhetene i overflatemateriale og strukturer på de to objektene og viser at Pluto og Karon er svært komplekse verdener med svært mye aktivitet! Les mer.

New Horizons phoned home!
15.07.15 kl. 03: Kl. 02.54 i natt norsk tid kom det svært etterlengtede signalet som bekreftet at New Horizons klarte seg da den rundt kl. 14 tirsdag passerte Pluto-systemet med 50 000 kilometer i timen. Les mer.

Bare timer igjen – forrevent landskap og kratre dukker!
14.07.15: Nærpasseringsfasen er i gang, og i natt kom det bilder av Pluto og Karon som viser at de har en rekke kratre, høydedrag og kløfter. Les mer.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!
Om noen dager vil vi få se de første nærbildene av objektet som kanskje blir menneskenes siste tilfluktssted i en fjern fremtid. New Horizons epokegjørende oppdagelser vil bli snakket om i uminnelige tider – helt til dvergplaneten om nesten 8 milliarder år med all sannsynlighet vil bli et siste tilholdssted for menneskeheten. Denne dramatiske, men uunngåelige utviklingen beskrives i bok 3 i science fiction-trilogien Ad Astra.Les mer.

Kaotisk rundt Pluto og Karon!
Her på Jorden er vi vant til et stabilt døgn på 24 timer, og at Jordens rotasjon gjør at Solen, Månen og andre objekter beveger seg fra øst mot vest på himmelen. Men dersom vi sto på overflaten av flere av Plutos måner, ville vi opplevd både soloppganger og solnedganger med helt uforutsigbare tidsintervaller og retninger. Mange nye overraskelser og interessante oppdagelser kan forventes når New Horizons farer forbi Pluto! Les mer.

Nye bilder avslører kompleks overflate og mulig polkalott!
Romsonden New Horizons har siden 2006 vært underveis for å ta historiens første nærbilder av Pluto og dens måner. 14. juli farer sonden fordi dvergplaneten, men allerede nå avslører sondens kamera spennende landskapstrekk. Les mer.

Kuiperbeltet og Oorts sky
Utenfor Neptun finnes en hel verden av isobjekter, men kun få av disse er funnet. Hva finnes i dette enorme tomrommet langt der ute i ytterkanten av vårt Solsystem og hvordan har de havnet der? Finnes det en planet på størrelse med Jorden som skjuler seg et sted der ute i mørket? Les mer.

New Horizons besøker Pluto
Den 14. juli i år farer romsonden New Horizons forbi Pluto på kloss hold og skal sende oss unike nærbilder av dette mystiske islegemet og dets måner. Hva vil skje, hvorfor er dette så interessant og hva håper vi å finne ut om Pluto? Les mer.

Nyoppdaget dvergplanet gir hint om superjord!
Ved hjelp av store teleskoper har en forskergruppe oppdaget et objekt som trolig er den fjerneste dvergplaneten hittil i Solsystemet. Banene til dette objektet og en annen dvergplanet kan tyde på at et objekt på opptil 10 ganger Jordens størrelse kan befinne seg i Solsystemets aller ytterste og mørke deler. Les mer.

Store begivenheter i rommet i 2014
I 2013 var det hele tre kometer som vekket allmenn interesse. Også i 2014 er det på spektakulært vis disse skitne snøballene fra urtiden og Solsystemets ytterste regioner som vil få mye fokus, men vi har også en god del annet å glede oss til! Les mer.

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no