Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Ny Starship-oppskytning ultimo mai/primo juni!


01.05.24: Den 4. oppskytningen av Starshipsystemet vil trolig skje i slutten av mai, og det planlegges ytterligere 4–5 oppskytninger i 2024. Elon Musk ga nylig en 44 minutters presentasjon i Starbase, hvor han opplyste at SpaceX vurderer å forsøke å fange Super Heavy-raketten allerede på flight 5! Starship er designet for å ta menneskene til Mars, samt å sende oss tilbake til Månen (en egen måneversjon av Starship) med NASAs Artemis 3-ferd som etter planen skal skje i september 2026. Artemis 3 blir med all sannsynlighet utsatt, men dette vil uansett bli den første bemannede landingen siden Apollo 17 i desember 1972.

av Anne Mette Sannes

 

Kunstnerisk fremstilling av romfartøyet Starship på Månens overflate
Illustrasjon: SpaceX


Under presentasjonen uttalte også Musk at hovedmålet med oppskytning 4 er å få 2. trinn trygt ned igjen og overleve fasen med plasma oppvarming, og at neste oppskytning trolig vil skje i slutten av mai. Teknisk sett er SpaceX klar for å skyte opp Starship, men de er ikke klare når det gjelder det amerikanske luftfartstilsynet (FAA).

Siden SpaceX ikke har alle undersøkelsene klare, betyr dette at selskapet ennå ikke har den fulle oversikt over hva som gikk galt etter 50 minutter da Starship ikke overlevde den siste del av ferden tilbake gjennom atmosfæren (se nedenfor) og hvilke tiltak de tenker å igangsette før neste oppskytning. Av den grunn har SpaceX ennå ikke sendt over den såkalte mishap-rapporten til FAA.

Musk kunne da heller ikke fortelle de fremmøtte hva som gikk galt med Booster 10 og Starship 28 under den 3. oppskytningen i mars. Men denne tredje oppskytningen var likevel svært vellykket, og på X omtalte NASA-sjef Bill Nelson hendelsen som «a successful test flight» og “Together, we are making great strides through Artemis to return humanity to the Moon – then look onward to Mars.”Film: VideoFromSpace


Andre detaljer fra presentasjonen

Som allerede nevnt var den største nyheten av SpaceX vil forsøke å la Booster 11 lande på en måte som simulerer hvordan Mechazilla skal fange Super Heavy-raketten, og at de, dersom denne simuleringen går etter planen, vil vurdere å forsøke å fange Super Heavy-raketten med Mechazilla allerede på flight 5! Og dersom de lykkes med dette, vil gjenbruk av raketter blir standard i 2025! Skulle de ikke lykkes og en av fangarmene ødelegges, vil det trolig medføre en betydelig forsinkelse med å gjøre denne i stand igjen.

Når det gjelder å fange opp Starship (2. trinn) med Mechazilla, vil dette ta noe mer tid, og selskapet må se minst to vellykkede softlandinger i havet før de forsøker å fange en Starship på bakken. «Vi vil ikke kunne se dette i år, men garantert i 2025» uttalte Musk under presentasjonen.

Elon opplyste også at det er planlagt to oppskytningsramper i Starbase (kun for testing) og også to i Florida. Den første ved Launch Pad 39A og som SpaceX har jobbet med i noen år, skal etter planen være klar rundt midten av 2025.

Overraskende nok kom det også frem at Space faktisk fortsatt har planer om oppskytningsplattformer i havet (noe de tidligere gikk bort fra), og både Phobos og Deimos, to tidligere oljeplattformer, ble solgt.Film: SpaceXvision


Pr. i dag er Starship i stand til å frakte 40–50 tonn til bane. SpaceX har mao enda mer jobb å gjøre for å øke dette tallet. Men dette er en versjon for fullt gjenbruk. Dersom man hadde fjernet de keramiske flisene, flaps etc., samt rakettens ekstra drivstoff for returen, ville antall tonn til bane vært ganske mye høyere, men da har man jo ikke lenger et gjenbrukbart system.

Men den nye generasjonen av Starshipsystemet – Starship 2 – vil bli i stand til å ta minst 100 tonn til bane. Yteevnen vil øke fra 7 130 til 8 240 tonn, hvilket betyr at hver raptormotors yteevne vil øke fra 216 til 250 tonn.

Lengden på Starshipsystemet vil øke fra 121,3 til 124,4 meter, mao en økning på litt over 3 meter.

Det kom også informasjon om generasjon 3 av Starshipsystemet som vil få en yteevne på hele 10 000 tonn og en lengde på 150 meter. Raptor 3 vil få en yteevne på hele 280 tonn ved oppskytning fra bakken og hele 306 tonn for vacuumversjonen (oppstart fra bane). I tillegg skal det gjøres flere endringer blant annet på flapsene på 2. trinn.

Hør mer om de siste oppdateringene fra Jack Beyer i Nasa Spaceflight:Film: Nasa Spaceflight


Kort oppsummering av de tre tidligere oppskytningene av hele Starshipsystemet

Starship er et gjenbrukbart transportsystem – det høyeste og kraftigste som noen gang er bygget, og hvor målet er å sende mennesker og nyttelast til Månen, Mars og lenger ut i Solsystemet.

SpaceX har foretatt tre oppskytninger med Starship, den første i april i fjor, den andre i november og den siste 14. mars i år. Fjerde oppskytning vil trolig skje i slutten av mai, og det planlegges ytterligere 4–5 oppskytninger i 2024. Ingen av oppskytningene hittil har gått helt etter planen, men hver nye oppskytning har vært mer vellykket enn den foregående..


Første oppskytning

Det gikk galt i mars i fjor da Super Heavy-raketten (første trinn) ikke lyktes med å separere seg fra Starship (2. trinn) som var programmert til å skje 3 minutter inn i ferden. Fem av de 33 raptormotorene ble ødelagt – tre startet ikke og to andre ble ødelagt under den korte ferden (det kan vise seg at hele 8 motorer ikke startet). Årsaken er trolig at betongbiter fra oppskytningsrampen slo dem i stykker med den følge at fartøyet mistet høyde og hele systemet begynte å spinne. En flipmanøver er riktignok en planlagt del av stage separation, men spinningen vi alle så, var tap av kontroll og førte til at flight termination systemet ble igangsatt på både Super Heavy-raketten og Starship som begge eksploderte over Mexicogulfen 4 minutter etter lift off. Starship og Super Heavy-raketten nådde en høyde på 39 kilometer og kom opp i en fart av 2 150 km/t.

FILM – 1. oppskytning


Andre oppskytning

Under den andre oppskytningen i november i fjor ble det en vellykket stage separation og 2. trinn nådde nesten bane, men 8 minutter inn i ferden eksploderte Starship. Ifølge Musk ville 2. trinn nådd bane dersom raketten hadde fraktet nyttelast.

“If it had a payload, it would have made it to orbit because the reason that it actually didn’t quite make it to orbit was we vented the liquid oxygen, and the liquid oxygen ultimately led to a fire and an explosion.”

FILM – 2. OppskytningFilm: SpaceX


Tredje oppskytning

Den siste oppskytningen i mars i år var utvilsomt den mest vellykkede av de tre og varte i nesten 50 minutter før rakettens 2. trinn gikk i oppløsning i møte med Jordens atmosfære i stedet for å foreta en splashdown i det indiske hav. Men de 6 Raptormotorene på Starships 2. trinn startet som de skulle, sendte Starship til planlagt bane, og ble den førte versjonen av Starship som gjennomførte hele oppstigningsfasen.

FILM – 3. OppskytningFilm: SpaceX


MER INFORMASJON

astroevents.no: Tapet av Starship vil trolig fremskynde SpaceX’s Marsplaner

astroevents.no: Hvordan skal SpaceX få 1000 Starship til Mars?

nasaspaceflight.com: NASA Updates on Starship Refueling, as SpaceX Prepares Flight 4 of Starship

SpaceX’ Starship skal sette de to neste astronautene på Månen!

Andre saker om Starship

Andre saker om romfart


Astro-romfartsshow

Våre astroshow sett av over 120 000!

“Out of Space”: Astro-romfartsshow

Forestillinger for skoleelever
Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info
Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no