Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

2013 kan bli et historisk kometår!


Dette året kan bli et virkelig eksepsjonelt kometår. Vanligvis går det flere år mellom hver gang vi kan se en komet uten kikkert – i år kan vi få TRE slike kometer. Den ene kan dessuten i seg selv bli av historiske proporsjoner! De to første kometene dukker opp allerede i mars og begynnelsen av mai.

 

Komet Lemmon fotografert av amatørastronomen Rolf Wahl Olsen på New Zealand 28. januar 2013. Kometen har fått en flott hale, men vil tilta sterkt i lysstyrke utover våren.
Foto: Rolf Wahl Olsen

Mer om opprinnelsen:HVA ER EN KOMET?

Kometshowet begynner tidlig i mars måned. Da dukker kometen Pan-STARRS opp på kveldshimmelen. Denne kometen ble oppdaget av teleskopet «Panoramic Survey Telescope & Rapid Response System« på toppen av Haleakala-vulkanen på Hawaii. Det 1,8 meter store teleskopet brukes for å søke over himmelen etter objekter (både kometer og asteroider) som er på vei mot Jorden og som potensielt kan være en trussel. Men mye annet interessant dukker også opp!

I juni 2011 fant forskerne kometen som nå skal besøke oss og som altså har fått det uvanlige navnet «Pan-STARRS». Det er usikkert hvor lyssterk denne kometen vil bli, men mange tipper på en lysstyrke omtrent som stjernene i Karlsvogna.

Denne kometen kommer fra de aller, aller ytterste delene av Solsystemet, Oorts sky, og har aldri tidligere besøkt de indre delene av Solsystemet. Slike kometer kan bli fantastisk lyssterke og spektakulære, men de kan også fisle bort og bli skuffende flopper. Noen ganger blir solvarmen så intens at kometkjernen sprekker og utløser store utbrudd slik at lysstyrken øker kraftig på meget kort tid.

Hvordan vil et besøk til en komet arte seg?

Pan-STARRS kommer ganske nær Solen og vil bli utsatt for intens solvarme. Dermed ventes den å bli meget aktiv og å kunne få en flott støvhale.

Men på grunn av nærheten til Solen, vil kometen mye av tiden være synlig på himmel som ikke er helt mørk. Dermed kan det bli vanskeligere å få øye på den enn lysstyrken i seg selv skulle tilsi.

Noen datoer man bør merke seg er:

  • 12. og 13. mars: Kometen dukker opp på vesthimmelen etter solnedgang, ikke langt fra en ytterst tynn månesigd. Dette kan bli et virkelig minneverdig skue!
  • 5. mars: Kometen er nærmest Jorden (avstand 164 millioner kilometer)
  • 10. mars: Kometen er nærmest Solen (avstand 45 millioner kilometer)

Etter solnedgang 12. mars finner vi komet Pan-STARRS rett ved siden av en syltynn nymåne. Under dette paret står Mars, men på grunn av lys himmel, kan det hende at den ikke er så lett å se uten en kikkert. (klikk på kartet for å få det større)
Illustrasjon: Sannes & Ødegaard /astroevents.no


Det er mulig at Pan-STARRS blir synlig i store deler av mars og første del av april.

Etter å ha besøkt det indre av Solsystemet, forsvinner kometen ut i iskulden og mørket igjen. Det er estimert at den først kommer tilbake om 110 000 år!

Pressemelding fra NASA

Synlighet for komet Pan-STARRS. På denne linken vises himmelen dag for dag gjennom den mest aktuelle perioden. Det vil oppstå flere meget flotte samstillinger mellom kometen og Månen eller planeter.


KOMET LEMMON

Men så er det duket for neste komet! Den dukker opp på vår himmel i begynnelsen av mai og heter Lemmon. Denne kometen ser ut til å bli litt svakere, men fortsatt synlig uten kikkert dersom vi er heldige. Det er rundt 11 000 år siden sist denne kometen besøkte oss. Når den er nærmest Solen, er den omtrent like langt unna Solen som Venus – 105 millioner kilometer.

Lemmon (C/2012 F6) er for tiden synlig uten kikkert, men bare fra den sydlige halvkule. Kometen har en uvanlig og nydelig grønnfarge som skyldes gassene i kometens koma. Stoffene inkluderer CN (som er svært giftig) og C2. I 1910 var det betydelig oppstandelse rundt omkring på Jorden fordi media skrev mye om at vi skulle passere gjennom halen til Halleys komet og at denne inneholdt nettopp CN. Men tettheten er så ekstremt lav at stoffene i halen ikke har noen betydning for oss.

Etter oppdagelsen våren 2012 trodde ikke forskerne at denne kometen ville bli lyssterk. Men de siste månedene har Lemmon hatt en kraftig utvikling og blitt betydelig mer lyssterk enn ventet.

DRØMMEKOMETEN

Men årets potensielt historiske kometbegivenhet finner sted i slutten av november. Da passerer komet ISON bare 1,1 millioner kilometer fra Solen. Dette er også en komet som kommer fra Oorts sky og som besøker det indre av Solsystemet for første gang. Kombinert med den ekstremt nære passeringen av Solen, gjør dette at kometen kan anta historiske proporsjoner når det gjelder lysstyrke og utseende!

Det er godt mulig at ISON kan bli mer lyssterk enn fullmånen og i så fall bli en av de kraftigste kometene som noen gang har vært sett! Men i likhet med alle ferske kometer fra Oorts sky, kan den lure oss og fisle ut til omtrent ingenting.

Opptakten er imidlertid lovende, og en hale dukket opp i begynnelsen av februar mens kometen fortsatt er omtrent like langt fra Solen som Jupiter.

Halen filmet av romsonden Deep Impact tidlig i februar 2013

Den store kometen i 1680 over Rotterdam.
Maleri av Verschuler.

Ekstremt interessant komet oppdaget

Apollomannen – første bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Året er 2222, og romskipet Aristoteles legger ut på menneskehetens aller første stjernereise – en tjuetre år lang ferd til vår nabostjerne, Proxima Centauri.
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.
Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no