Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Astroshow på øy langt uti havet!!


For noen måneder siden ble vi invitert til å holde astroshow for elever og voksne på en øy som het Lovund. Spent kikket vi på kartet – og fikk sjokk!!! Så langt ute i havet? Aldri i «havet»! Jeg har angst for bølger! Ikke for blikkstille og rolig hav og båt generelt, men BØLGER – skumle, hvitskummende bølgetopper!! Angsten skyldes en tur over Boknafjorden ved Stavanger en gang på nittitallet da det blåste liten storm og selv trauste jærbønder satt grønne i ansiktet ...

av Anne Mette Sannes

 

Den lille røde flekken er øya Lovund langt ute i havet på den vakre Helgelandskysten.
Illustrasjon: Wikipedia


Lovund er en øy langt, langt, langt ute i Helgelandskjærgården med 40.000 hekkende lundefugler. Dette hørtes veldig spennende og eksotisk ut, og vår datter Aurora var ellevill etter å få se lundefuglene. Dette måtte vi takke ja til og håpe på stille vær! Maria Olaisen, en av eierne bak lakseoppdrettsbedriften Nova Sea, var damen som hadde invitert oss, og hun fortalte oss i telefonen at det kanskje var best vi kom i juni og ikke april som først tenkt, siden det nesten alltid er vindstille på den tiden av året. NESTEN alltid ... Det blåste durabelig, og vinden tok nesten tak i bilen da vi kjørte ombord i fergen i Stokkvågen. Vi – det vil si jeg – lå tynt an ...

Etter et grundig kryssforhør av Stian Grønningsæter, en av de ansatte på fergen, ble vi lovet at det slettes ikke var noe vind å snakke om ... Vi kjørte om bord, og noe over halvveis på den litt over to timer lange turen, blåste det opp til sterk kuling. Stian kom stadig bort for å snakke med oss «livredde søringa» og kunne fortelle at han hadde jobbet på kystvakten i Lofoten i 17 meter høye bølger og at dette nesten var å betrakte som «smult vann» i forhold!

Her ser du den svært lite bølgeredde Stian Grønningsæter.
Foto: Anne Mette Sannes


Det var nesten ingen passasjer om bord den siste timen av båtturen (kanskje forlot de andre klokt båten ved Onøy på grunn av været??), men en vakker nordlandsjente satt stille borte ved et vindu og leste i en bok – fullstendig uanfektet av bølgene som slo mot ruten og at det krenget i skroget. Vi kom i prat med dette fredelige mennesket som kunne fortelle at jo da, hun bodde på Lovund og der skulle hun bo hele livet! Vi spurte henne om hvordan det var å være ung på en øy så vanvittig langt ute i havet, om bølger, vær, osv., men hun bare smilte og skjønte liksom ikke problemstillingen ...

Etter en halvtimes tid fortalte jeg at hun som hadde invitert oss hadde lovet rolige værforhold i juni og spurte om hun kjente Maria Olaisen. Ja, da, det er moren min ... Det var da vi skjønte at øya VAR liten ...

Edda Olaisen Enqvist, 14 år – en av øyas yngre beboere.
Foto: Anne Mette Sannes


Takket være Eddas fredfylte vesen som gjorde at nervene ble holdt i sjakk, kom vi oss i land på øya (Edda ble med i bilen mens vi kjørte i land, bare sånn for sikkerhets skyld …), og vi ble innlosjert i en av de idylliske rorbuene nede ved havet med øygruppen Træna ruvende majestetisk opp fra havet i det fjerne.

Flo og fjære skiftet raskere utenfor vinduene våre enn vi rakk å drikke opp teen, og opplevelsene sto formelig i kø på øya!

Vakrere blir det ikke!
Foto: Anne Mette Sannes


For 40 år siden holdt Lovund på å bli avfolket. I dag er folketallet fordoblet takket være lakseoppdrett! Det er nemlig her det suksessfulle lakseoppdrettsfirmaet Nova Sea har sitt hovedkontor. Ca. 500 superhyggelige personer bor i dag på denne fantastisk spennende og innovative øya i Nordland! Og tro det eller ei – gjennomsnittsalderen er bare 29 år!!

Utsikt mot havet. Aurora er kjempeglad etter å ha sett tusenvis av lundefugler komme inn fra havet i 22.30-tiden på kvelden! Se så lyst det fortsatt er!
Foto: Anne Mette Sannes


Kjølig men vakkert oppe i Lovundfjellene en time før midnatt.
Foto: Aurora Miranda Sannes Ødegaard


Vi så hele tre havørner på noen minutter!
Foto: Anne Mette Sannes


Her oppe i steinura – lundeura – hekker de vakre lundefuglene!
Foto: Anne Mette Sannes


Lundefugler med sine fargerike nebb.
Foto: Wikipedia


Vi hørte hubroen sent på kvelden – en velkjent lyd for de fastboende. Hør lyden her (hubroen kommer som nr. 2)
Foto: Wikipedia


Nyt fantastiske måltider i restaurant Måken med verdens vakreste utsikt! Her silhuett av fjellene.
Foto: Anne Mette Sannes


Vi var heldige og fikk nesten blikkstille sjø tilbake til Stokkvågen. To spektakulært vakre timer på en av de flotteste båtturene vi noen gang har opplevd. Wow-faktoren var høy! Hit skal vi definitivt tilbake!

Dette må være Norges vakreste natur!!!
Foto: Anne Mette Sannes


På fergeturen tilbake til fastlandet. I front: Indre Kvarøy. Til venstre i bakgrunnen Selsøya med det 521 meter høye fjellet Hestmonkallen og til høyre fjellet Ambåtta. Polarsirkelen krysser øya, og Hestmonkallen har vært et kjent seilingsmerke i skipsleia i århundrer. Hestmannen er ellers kjent fra sagnet om de nordnorske trollfjell De syv søstre, hvor han i sin jakt på Lekamøya skjøt pila som laget hullet i Torghatten. 
Foto: Anne Mette Sannes


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Les mer om Lovund

Wikipedia om Lovund

Les mer om lakseoppdrettsfirmaet Nova Sea

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no