Begivenhetene Astronyheter Venuspassasjen 2012 Venuspassasjen i 2004 English

Du er her: Superkollisjon mellom Melkeveien og Andromedagalaksen

Superkollisjon mellom Melkeveien og Andromedagalaksen


Vår galakse Melkeveien er på kollisjonskurs med vår store nabo Andromedagalaksen. Astronomene har lenge mistenkt at de vil kræsje, men ekstremt nøyaktige målinger har nå bekreftet dette og at smellet begynner om 4 milliarder år. Kollisjonen vil endre begge galaksene totalt og ende med at spiralgalaksene smelter sammen til en enorm, elliptisk galakse.

 

Illustrasjonene viser trinn for trinn i den kommende kollisjonen sett fra Jorden. Det første bildet er slik vi ser Andromedagalaksen i dag, det siste viser himmelen 7 milliarder fra nå.
Illustrasjoner: NASA, ESA, Z. Levay og R. van der Marel (STScI), T. Hallas og A. Mellinger

ANIMASJONER, laget av NASA:

Animasjon av kollisjonen, Quicktime/m4v, 46 MB

Animasjon av kollisjonen, wmv-format, 52 MB

Animasjon av kollisjonen, avi-format, 38 MB

Når vi en klar og mørk natt titter opp på himmelen, ser vi et diffust, lysende bånd som strekker seg over himmelen. I virkeligheten er «tåken» millioner på millioner av enkeltstjerner og tåken er bare en liten del av en enorm malstrøm av stjerner og gass-skyer som sakte dreier seg rundt en stor, lysende kjerne med mange milliarder stjerner. Hadde vi sett virvelen ovenfra, ville vi sett at stjernene danner en slags armer ut fra kjernen. Alt dette er Melkevei-galaksen og inneholder omtrent 300 milliarder stjerner.

Men det finnes mange andre galakser og de samler seg gjerne i grupper eller hoper. Vår melkevei tilhører Den lokale gruppe som inneholder 54 små og store galakser. De to største medlemmene er Melkeveien og Andromedagalaksen.

I nesten 100 år har det vært kjent at disse to galaksene beveger seg mot hverandre, og forskerne har derfor mistenkt at de kan kollidere i en fjern fremtid. Men sideveis bevegelse er mye vanskeligere å måle og dersom denne er stor nok, ville galaksene bommet på hverandre.

Men ekstremt nøyaktige målinger utført med romteleskopet Hubble har gitt oss detaljert kunnskap om bevegelsene. Konklusjonen er: Gigantisk kollisjon om 4 milliarder år!

DRAMATISK KOLLISJON

Kollisjoner mellom galakser er blant de mest spektakulære, dramatiske og storslagne fenomenene i kosmos. Galakser kan inneholde flere hundre milliarder stjerner, men likevel er avstandene mellom disse så formidable at sjansen er svært liten for at stjerner skal kræsje - galaksene går derimot tvers gjennom hverandre. Tyngdekreftene river og sliter i alle deler av galaksene og gassen mellom stjernene kolliderer og blir sammenpresset. Dermed øker gassens tetthet slik at skyene kollapser og utløser kaskader av stjernefødsler. Mange av de nye stjernene vil være tunge, energirike og eksplosive. Etter astronomisk sett kort tid – noen millioner år – eksploderer de som supernovaer eller hypernovaer. Galaksekollisjonen varer mange hundre millioner år og utløser et enormt fyrverkeri av stjerneeksplosjoner.

I løpet av kollisjonen blir galaksene totalt forandret og smelter (i vårt tilfelle) til slutt sammen til en gigantisk, elliptisk galakse. Kollisjonen og de etterfølgende stjernesmellene har blåst bort det meste av stoffet mellom stjernene. Dermed kan ikke nye stjerner dannes og de eksisterende stjernene vil etter hvert eldes og dø. Bare de minst energirike og lengstlevende stjernene blir igjen. Disse er lette, kjølige og røde.

Dermed endres fargen på galaksen fra hvit/blåhvit til oransje og rødt.

Dette er altså skjebnen til Melkeveien. Kollisjonen finner sted om rundt 4 milliarder år og like etter vil Solen tilfeldigvis også endre seg kraftig fordi den går tom for hydrogen i kjernen.

Slik vil Melkeveien og Andromedagalaksen (M31) kollidere om rundt 4 milliarder år. Den mindre galaksen M33 er trolig bundet til M31 og vil blande seg inn i dramatikken.
Illustrasjon: NASASimulering som viser hvordan kollisjonen mellom Melkeveien og Andromedagalaksen sentes å finne sted. Legg merke til tidsangivelsen!
Animasjon: VideoFromSpace


Mer informasjon

Nyhetssak fra NASA

Wikipedia om Den lokale gruppe

Apollomannen – første bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Bli med Steve, Aurora og Boris på fremtidens reise til et annet solsystem! Mer info

Solformørkelsesbriller til begivenhetene

Nå er det på tide å skaffe seg solformørkelsesbriller for å få oppleve store solflekker og Venus-passasjen! Mer informasjon om briller og solteleskop

Andre arrangementer

Arrangementer rundt omkring i Norge Arrangementer

Norsk DVD om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

Den beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om filmen

Spesialhefte om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

Heftet beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om heftet

Astronomiske nyheter

Oppdagelser i rommet og kommende astronomiske hendelser

Våre nettsteder

bangirommet.no inneholder astronomiske nyheter og er en ressurs for bidler, filmer, animasjoner, linker og astronomiske fakta. Nettstedet fokuserer spesielt på oppdagelser og dramatiske begivenheter.
svalbard2015.no handler om den store totale solformørkelsen på Svalbard og Nordpolen 20. mars 2015.
astrobutikken.no er et nettsted for astronomiske produkter: Bøker, norske DVD-er, astroparaplyer og utstyr for å observere solformørkelser.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 992 77 172 E-post: knutjo@astroevents.no