NB! LANDINGEN ER GJENNOMFØRT, GIKK HELT ETTER PLANEN, SE OPPDATERINGER UNDER OG DE FØRSTE BILDENE!!!
Etter planen skal Curiosity - NASAs 900 kilo tunge og avanserte laboratorium på hjul – på meget spektakulært vis bremse opp og myklande på Mars mandag 6. august kl. 07.31 norsk tid for å lete etter spor av livsformer. Ekstremt viktige vitenskapelige oppdagelser er mulig i løpet av høsten.
FØLG BEGIVENHETEN LIVE VIA NASA-TV
Se oppdateringer nedenfor utover morgenen og formiddagen!
Slik kan det se ut når Curiosity kjører rundt på Mars på letting etter bevis for livsformer.
Illustrasjon: NASA
OPPDATERINGER
Oppdatering 06.08.2012 kl. 08.03:
De første bildene fra Mars ser du her! Det kommer langt bedre bilder senere, men disse bildene beviser at landingen har vært vellykket og at Curiosity er på Mars!
Oppdatering 06.08.2012 kl. 07.56:
Eventyr og science fiction! Dette prosjektet har vært som et eventyr og landingen som tatt ut fra en science fiction-film. Nå begynner et to år langt eventyr på Mars der Curiosity skal kjøre rundt og undersøke bakken, lagdelt fjell og lete etter spor av livsformer og undersøke hvordan forholdene har endret seg opp gjennom tidene på Den røde planet.
Får bilder fra steiner, bakken, skyggen av roveren og et hjul som står på Mars.Får bilder fra steiner, bakken, skyggen av roveren og et hjul som står på Mars.
Oppdatering 06.08.2012 kl. 07.38:
Får bilder fra steiner, bakken, skyggen av roveren og et hjul som står på Mars.Får bilder fra steiner, bakken, skyggen av roveren og et hjul som står på Mars.
Oppdatering 06.08.2012 kl. 07.33:
HAR FÅTT BILDER FRA MARS-OVERFLATEN!! Det LYKTES!!!!!
Oppdatering 06.08.2012 kl. 07.33:
MEGET VILLE JUBELSCENER FRA KONTROLLROMMET!!
Oppdatering 06.08.2012 kl. 07.32:
LANDET!!!!!!
Oppdatering 06.08.2012 kl. 07.31:
50 m/s, høyde 500 meter!!!!!!!!!
Oppdatering 06.08.2012 kl. 07.30:
Sterkt signal. Separering!!
Oppdatering 06.08.2012 kl. 07.30:
86 m/s. Bakkeradaren har merket bakken!
Oppdatering 06.08.2012 kl. 07.29:
Fallskjermen har åpnet seg, den bremser som den skal!!
Oppdatering 06.08.2012 kl. 07.28:
Curiosity er i atmosfæren. Alt ser fortsatt helt fint ut!!!
Oppdatering 06.08.2012 kl. 07.20:
Retningsorienteringer gjort for å kunne gå inn i atmosfæren på en korrekt måte.
Oppdatering 06.08.2012 kl. 07.04:
Alt fortsatt helt bra, det er under en halvtime igjen!!
Oppdatering 06.08.2012 kl. 06.42: Det er godt under en time til landing. De siste dagene har det blitt gjort forberedelser og de siste banekorrigeringer. Mars-atmosfæren nærmer seg med 21 000 km/t!
Historisk prosjekt
Curiosity ble sendt opp fra Jorden 26. november 2011 og har med seg de mest avanserte instrumentene som noen gang er sendt til Den røde planet. De skal brukes til å undersøke bakke, jordsmonn og atmosfære på Den røde planet på leting etter spor av livsformer.
En lang rekke romsonder har de senere årene besøk Mars og siden januar 2004 har roverne Spirit og Opportunity undersøkt planeten. Den sistnevnte er fortsatt operativ, mens Spirit ble uvirksom i 2010. Disse roverne og andre observatorier har bevist at Mars en gang var en våt planet med værsystemer, elver, hav og mye høyere temperaturer enn vi i dag finner på planeten.
Nå er lufttrykket for lavt til at vann kan være i flytende form og vannet finnes hovedsakelig som is under overflaten. Men en gang for lenge siden var altså forholdene mye mer gunstige for at livsformer kunne utvikle seg. Det har i tilfelle bare vært snakk om mikroorganismer, men selv et funn av slikt ville vært blant de viktigste vitenskapelige oppdagelsene noen gang. Spirit og Opportunity hadde ikke utstyr til å finne spor av eventuelt liv, men det har Curiosity!
Curiosity settes ned på Mars 6. august i år.
Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech
Fjernstyrt SUV på en annen planet
Curiosity veier 900 kg, er tre meter lang, er utstyrt med seks hjul som kan forsere hindringer som er opptil 75 cm høye og kjøre 90 meter på en time. Men roveren er blant annet utstyrt med kameraer, en kraftig laser som kan fordampe fjell opptil 7 meter unna for å undersøke sammensetningen, en robotarm og et laboratoriekammer.
Aldri tidligere har vi hatt mulighet for å undersøke jordsmonnet, stein og fjellknauser så grundig på Mars. Landingen finner sted i Gale Crater og roveren skal kjøre mot et fjell i midten av krateret. Fjellet antas å inneholde lag på lag med avsetninger fra tidligere epoker i planetens historie og dermed kan forskerne avsløre hvordan klimaet har endret seg gjennom milliarder av år.
Sannsynligheten er stor for at Curiosity i løpet av høsten vil gjøre svært spennende oppdagelser! Roveren er konstruert for å gjøre undersøkelser i minst ett Mars-år, d.v.s. omtrent to jordiske år. Den er utstyrt med en radioaktiv energikilde som gir kraft selv om natten og vinterstid og tiden på Mars kan derfor utnyttes mer effektivt enn hva tilfellet var med de solcelledrevne Spirit og Opportunity (de kom frem til Mars i januar 2004 og den sistnevnte er fortsatt i drift).
Spektakulær og spennende landing
Men før Curiosity kan gå i gang med undersøkelsene, må den lande. Det er slett ikke enkelt å få et kjøretøy på 900 kg som kommer i 21 000 km/t til å bremse opp og lande mykt! Operasjonen er meget krevende og inkluderer bremsing med varmeskjold, fallskjerm, raketter og til slutt at roveren senkes ned mot overflaten fra en plattform som holdes oppe av rakettmotorer. Noe slikt er aldri prøvd før, så veldig mange forskere kommer til å sitte og bite negler 6. august!
De 7 minuttene ferden tar gjennom den tynne Mars-atmosfæren vil både avgjøre om et prosjekt til 15 milliarder kroner (!!). Prosjektet koster totalt sett 2,5 milliarder dollar, d.v.s. rundt 15 milliarder norske kroner. Landingen er av beste science fiction-kvalitet og metodene som skal benyttes har aldri tidligere vært testet.
Finnes det liv på Mars?
I uminnelige tider har menneskene fundert på om det finnes livsformer andre steder enn på Jorden. Curiosity er utstyrt med en rekke instrumenter og dessuten et laboratoriekammer som vil brukes til å undersøke sammensetningen av fjell og bakke på leting etter spor av livsformer. Kanskje kan vi endelig få svaret på et av forskningens største og viktigste spørsmål: Finnes det livsformer andre steder i Universet enn på Jorden?
Curiosity er ikke i stand til direkte å oppdage livsformer på Mars, men instrumentene skal lete etter karbonholdige molekyler, deriblant aminosyrer, som er viktige for liv og bestanddeler i livsformer. Man regner det som sikkert at kun mikrober kan eksistere på Mars, ikke større eller høyerestående organismer.
Ferden, den spektakulære landingen og undersøkelsene beskrives i denne filmen som varer 5,5 min (MÅ sees!):
FILMER
Ferden, den spektakulære landingen og undersøkelsene beskrives i denne filmen (MÅ sees!):
Quicktime-format, 93 MB, 1280x720 piksler
Quicktime-format, 80 MB, 480x270 piksler
MP4-format, 46 MB, 320x180 piksler
Landingsstedet
Et usedvanlig lite landingsområde på bare 7 ganger 20 kilometer i Gale-krateret nær ekvator skal treffes. Etter å ha tilbakelagt over 300 millioner kilometer fra Jorden blir dette virkelig en presisjonslanding! Siden radiosignaler bruker nesten 14 minutter fra Jorden, er det umulig å styre landingen – Curiosity må klare dette på egenhånd. Laboratoriet har faktisk (forhåpentligvis) allerede stått på bakken i 7 minutter når vi her på Jorden får beskjed om at sonden har nådd frem til atmosfæren!
Landingen finner sted nær en fem kilometer høy fjelltopp i midten av Gale-krateret. Der ligger det avsetninger lag på lag oppover i de slake skråningene. Ved å kjøre oppover der og gjøre målinger, undersøkes store deler av forhistorien til Mars. Instrumentene skal undersøke hvordan klimaet har utviklet seg og prøve å finne svaret på når, hvordan og hvorfor det flytende vannet og mye av atmosfæren forsvant. Da finner vi samtidig ut hvordan forholdene for liv har endret seg gjennom tidene.
Vil du bli med på å lete etter noe kosmisk her på Jorden? Da kan du bli med på manngarden etter Valdres-meteoritten på Valdresflya lørdag 11. august!
Men menneskeheten skal lenger enn til Mars!
MER INFORMASJON
Curiosity-prosjektets hjemmeside
ESAs Mars Express hjelper NASA
En kran på Mars-himmelen
Mars-sonde går snart in for landing
Wikipedia om Mars-sonden
Artikkel på Forskning.no
Nytt og avansert laboratorium skal lete etter livstegn på Mars