31.12.24: Kraftige utbrudd på Solen søndag og mandag har sendt to store skyer av superhet gass i retning Jorden – akkurat i tide til å treffe Jordens magnetfelt og forårsake kraftig nordlys midt under nyttårsfeiringen! Nordlyset kan bli synlig over store deler av Europa og USA.
av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard
Solen fotografert i ultrafiolett lys. De to lysblinkene på høyre side av solskiven skyldtes utbrudd av styrke X1.1 og X1.5 (utløst av hverandre).
Foto: GOES/NASA
Solaktiviteten varierer over en periode på ca. 11 år, og i vinter er det ikke bare maksimum i aktiviteten, men faktisk den største aktiviteten på 23 år! Årsaken er at det forrige maksimumet var ganske svakt og at det i en del år har vært unormalt lav solaktivitet.
De siste månedene har det vært en lang rekke voldsomme utbrudd som har slynget store skyer superhet gass i retning Jorden. Når de etter 1–3 døgn når frem til oss og treffer Jordens magnetfelt, styres de elektrisk ladede partiklene ned mot polområdene og får gassene i de aller øverste atmosfærelagene til å gløde. Fra bakken opplever vi dette som nordlys.
Sist søndag og mandag inntraff to kraftige utbrudd som sendte gasskyer i retning Jorden:
Animasjonen viser solvinden – strømmen av elektrisk ladede partikler ut fra solatmosfæren. Spiralmønsteret skyldes at Solen roterer. De to røde og oransje flekkene som forlater Solen (i midten) nede til høyre, er utbruddene som nå er på vei mot oss.
Animasjon: NOAA
Gasskyene vil trolig nå frem 31. desember og 1. januar og ventes å forårsake moderate til kraftige geomagnetiske stormer (G2–G3). Dette betyr i praksis mulighet for kraftig nordlys som er synlig uvanlig langt mot syd – kanskje over størstedelen av Europa og følgelig også over hele Norge!
Solen fotografert i ultrafiolett lys. De lyseste områdene har størst aktivitet, og som filmen over viser, har disse de siste dagene forårsaket kraftige utbrudd.
Foto: SOHO/NASA/ESA
Fra steder uten for mye skyer kan dette oppleves som årets nyttårsfyrverkeri på himmelen!
Noen ganger innhenter solutbrudd hverandre og forårsaker et kannibalfenomen som gir spesielt kraftig nordlys som kan ses virkelig langt mot syd. Dette skjedde både tidligere i høst og i mai. I løpet av nyttårshelgen vil vi få se om dette også skjer denne gangen.
Nordlys fotografert fra Den internasjonale romstasjonen ISS ved en annen anledning.
Foto: NASA/ESA/Tim Peake
Med solformørkelsesbriller er det mulig å se de største flekkene på Solen – flekkene som forårsaker de voldsomste utbruddene og mest intense nordlysene.
Soloverflaten var i går overstrødd med store og små flekker.
Foto: Spaceweather.com / Honor Wheeler of Wilmington, Kent, UK
MER INFORMASJON
astroevents.no: Solformørkelsen 29. mars 2025
astroevents.no: Flere saker om Solen
astroevents.no: Flere himmelbegivenheter
Spaceweather.com om det kommende nordlyset