Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Proxima Centauri


Denne stjernen er en rød dverg og sender ut mye mindre lys enn Solen. Sammen med de mye større og mer lyssterke stjernene Alfa Centauri A og B, er den en del av et trippelsystem.

 

av Knut Jørgen Røed Ødegaard

Kunstnerisk fremstilling av en rød dverg. Inntil et stjerneskip når frem til Proxima Centauri vil ingen mennesker ha sett noe slikt.
Illustrasjon: NASA


Proxima Centauri er med sin avstand på 4,243 lysår, eller 40,1 billioner kilometer, den nærmeste naboen til Solsystemet.

Diameteren til Proxima Centauri er 210 000 kilometer, en syvendedel av Solens. Massen er en åttendedel (12,3 prosent) av Solens og middeltettheten er 40 ganger så høy. I stjerneverdenen er det slik at stjernene som regel blir tettere og mindre lyssterke jo lettere de er. Proxima Centauri sender ut bare 1,7 promille av den energien vår sol skinner med.

Stjernen er en kjølig dverg, og gasslagene i overflaten holder bare litt over 3000 grader Kelvin (2700 Celsius), mot Solens 5778 Kelvin. Men den indre strukturen til dvergstjernen er annerledes enn Solens og det gjør at det forekommer relativt kraftige eksplosjoner og utbrudd. Disse ligner flares på Solen, men er mye mer energirike.

Siden Proxima Centauri er en rød dvergstjerne med liten masse, har den mye lengre levetid enn Solen og vil være en hovedseriestjerne i ytterligere 4 billioner år, eller nærmere 300 ganger Universets nåværende alder.

Dette kan ha konsekvenser for eventuelle livsformer som måtte finnes på planeter rundt stjernen. Hittil har man ikke funnet noen slike planeter, og dette legger føringer på hva slags planeter som kan eksistere rundt dvergen. Fremtidige teleskoper vil gjøre mer detaljerte undersøkelser for å lete etter slike planeter.

Wikipedia om Proxima Centauri

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no