Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Solen


Artikler om Solen

Gigantisk solflekk – største på mange år!
01.07.23: De siste tre dagene har en ny flekk oppstått og deretter vokst dramatisk på Solen. Fredag var flekken 10 ganger bredere enn Jorden og mer enn stor nok til å kunne ses med øynene ved hjelp av solformørkelsesbriller, og flekken vokser fortsatt! Det kraftige magnetfeltet i flekken kan forårsake sterke utbrudd rettet mot Jorden. Solen er nå på vei mot et tidligere og kraftigere aktivitetsmaksimum enn først antatt. Les mer.

100 år siden enorm solstorm!
19.05.21: For 100 år siden ble Jorden rammet av en av de største og voldsomste solstormene vi kjenner til. Branner brøt ut langs telegrafledninger og i jernbanebygninger, voldsomme nordlys ble sett selv ved ekvator og skader oppsto i en rekke land, blant annet i Sverige. Ny forskning viser at slike superutbrudd fra Solen forekommer langt hyppigere enn tidligere antatt. Les mer.

Ny sonde skal ta kunnskap om Solen til nye høyder!
11.02.20: Solsonden Solar Orbiter ble skutt opp fra Launch Complex 41 på Cape Canaveral Air Force Station i Florida kl. 05.03 (norsk tid) i går for å starte på sitt syv år lange oppdrag. Sonden har med seg 10 topp moderne instrumenter som skal studere Solen og også gi oss de første bildene av Solens polområder. Solen holder oss i live, men representerer også en fare for oss mennesker – Solens magnetfelt kan skape eksplosjoner som kan danne solstormer og dermed ødelegge satellitter og skade astronauter. Å forstå Solen er derfor ekstremt viktig. Les mer.

Er en ny solsyklus i ferd med å starte?
12.09.18: Solaktiviteten – hyppigheten og voldsomheten av flekker, utbrudd og eksplosjoner på Solen – varierer over en periode på rundt 11 år. Det betyr at vi hvert 11. år opplever stor aktivitet, men for tiden er Solen svært lite aktiv. En flekk som dukket opp i slutten av august kan imidlertid være et tegn på at en ny solsyklus er i ferd med å begynne! Les mer.

Historisk oppskytning av solsonde
12.08.18: I dag kl. 09.31 norsk tid ble historiens første solsonde skutt opp fra Cape Canaveral i Florida. Oppskytningen har blitt utsatt flere ganger på grunn av mindre tekniske problemer, men i dag gikk alt etter planen. Solsonden Parker skal etter hvert komme ekstremt nær den sydende Solen, trosse voldsomme temperaturbelastninger og gjøre direkte målinger i Solens atmosfære. Dette blir aller første gang vi besøker atmosfæren til en stjerne, og sonden vil gi svar på flere mysterier rundt Solen, solatmosfæren og dens påvirkning av omgivelsene, inkludert Jorden. Les mer.

Historiens første sonde til Solen!
22.05.2018: 31. juli sender NASA ut en sonde som skal besøke det siste store objektet i Solsystemet som vi aldri har besøkt på nært hold med et ubemannet fartøy: Solen selv! Solsonden Parker skal etter hvert komme ekstremt nær den sydende Solen, trosse voldsomme temperaturbelastninger og gjøre direkte målinger i Solens atmosfære. På det nærmeste vil sonden være bare 6,2 millioner kilometer fra den ildsprutende og stekende hete soloverflaten. Dette blir aller første gang vi besøker overflaten av en stjerne, og sonden vil gi svar på flere mysterier rundt Solen, solatmosfæren og dens påvirkning av omgivelsene, inkludert Jorden. Les mer.

Underlig og sjelden sirkel på Solen
11.11.2017: Et av NASAs romobservatorier som studerer Solen har fanget et sjeldent syn av en virkelig raritet i rommet, et såkalt omkransende filament nær et koronahull i Jordens moderstjerne. Les mer.

Spektakulære og voldsomme utbrudd på Solen – radiostorm og kraftig nordlys
09.09.17: Onsdag kl. 14.02 norsk tid inntraff den kraftigste eksplosjonen på Solen siden 2009. Bare tre timer tidligere fant det sted et annet svært kraftig utbrudd. Den kraftigste av eksplosjonene sendte så intens røntgenstråling mot Jorden at radiosamband og annen kommunikasjon ble påvirket over nesten halve jordkloden, blant annet i Norge. De eksepsjonelle utbruddene sendte en sky av superhete gasser mot oss og forårsaket kraftige nordlys natt til fredag og natt til lørdag. Les mer.

Dramatiske eksplosjoner på Solens bakside!
30.07.17: Søndag 23.07 slynget en voldsom eksplosjon på Solen en gigantisk sky av superhete gasser ut i rommet. Siden utbruddet ble sendt i motsatt retning av Jorden ble ikke vi rammet, derimot sto vår naboplanet Mars i skuddlinjen, men det er usikkert om hendelsen hadde noen konsekvenser. Eksplosjonen fant tilfeldigvis sted på årsdagen for et utbrudd som i 2012 nesten traff Jorden – det kraftigste utbruddet vi vet har funnet sted på Solen siden 1859. Dersom området fortsatt er eksplosivt når det blir synlig fra Jorden om noen dager, kan vi få oppleve kraftige solstormer. Les mer.

Solvind fra et “nyåpnet” koronahull på Solen kan nå Jorden i morgen!
05.01.16: En strøm av solvind som strømmer ut av et stort hull i Solens korona er ventet å nå Jorden i morgen, 6. januar, noe som kan gi vakkert nordlys både onsdag og torsdag. Les mer.

Endelig bevist: Solvinden skyld i atmosfæreforsvinningen på Mars
09.11.15: NASAs forskere har nå konkludert med at Solen ribbet Mars for både vann og atmosfære og omformet den til en gold og steril planet slik vi kjenner den i dag. Oppdagelsen gir oss unik innsikt i Mars’ forhistorie og utvikling og også om planeten har kunnet huse liv.Les mer.

Gigantisk solflekk – kraftige smell - trolig nordlys
En gigantisk flekk har dukket opp på Solen. Den eksplosive flekken er stor nok til at den lett kan sees med solformørkelsesbriller, og utbruddene som nå har skjedd ventes å gi muligheter for kraftige nordlys den neste uken. Oppdatering: Ikke lenger mulighet for utbrudd rettet mot Jorden, men av andre grunner fortsatt mulighet for nordlys! Les mer.

ISON Spesial: Følg komet ISON på dens spektakulære nærpassering av Solen!
Den 28. november kl. 19.45 suste kometen ISON forbi Solen på ekstremt nært hold. Ville ISON bli et historisk skue eller en historisk flopp? Forskere over hele verden fulgte spent med på utviklingen. Solsondene begynte å gi spektakulære nærbilder av solpasseringen. Les nedenfor om hva som skjedde!
Siste (01.12.2013 kl. 19): Restene etter ISON har hatt en ytterst interessant og overraskende utvikling, Ser mer detaljer, bilder og filmer her
ISON stuper inn mot Solen, restene kommer ut igjen og løser seg opp (28 MB)

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no